Τον Αύγουστο δεν έχει ειδήσεις

του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Τον Αύγουστο δενυπάρχουν ειδήσεις, είχε πει κάποτε οΟυμπέρτο Έκο. Τι καλά που θα ήταν ναίσχυε αυτή η διαπίστωση του ιταλούεπιστήμονα και συγγραφέα. Ένα πρόχειροξεφύλλισμα των εφημερίδων όμως ή μιαλοξή ματιά σε ένα τηλεοπτικό δελτίοειδήσεων, φανερώνει πως ο κόσμος επιμένεινα γυρίζει, παρά τις διακοπές και ταμπάνια του λαού στην Ελλάδα.

Η τραγωδία τηςΓκάζα

και οι σφαγές στην ΑνατολικήΟυκρανία, ο ιός Έμπολα στην Αφρική καιη δεύτερη μέσα σε δέκα χρόνια χρεοκοπίατης Αργεντινής, είναι μερικές μόνο απότις δυσοίωνες ειδήσεις που μπορεί ναπληροφορηθεί ο εξαρτημένος από τηνειδησεογραφία πολίτης. Παράλληλα, στοεσωτερικό της χώρας καταφθάνουν μερυθμό πολυβόλου στους παραλήπτες τουςοι ειδοποιήσεις για την καταβολή διαφόρωνφόρων, πράγμα που αποδυναμώνει ακόμηπερισσότερο το ισχνό, έτσι κι αλλιώς,πορτοφόλι τους.

Η επιθυμία γιααπουσία ειδήσεων, δεν είναι τίποτα άλλοαπό τον κορεσμό του σύγχρονου πολίτη.Από την εποχή της λειψής ή της επιλεκτικήςπληροφόρησης (ανάλογα με το καθεστώς)περάσαμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης,όπου η πληθώρα των πληροφοριών, αφήνειεν τέλει, τον παραλήπτη τους ανενημέρωτο,αφού αδυνατεί να τις επεξεργαστεί.Επιπλέον, ο συνεχής βομβαρδισμός τουμε ειδήσεις, πληροφορίες, άρθρα γνώμης,σχεδιαγράμματα, πίνακες κ.α. συντελούνστη δημιουργία ενός πληροφοριακούτοπίου, όπου ο μέσος αναγνώστης -τηλεθεατής - ακροατής, αδυνατεί ναπροσανατολιστεί και να ενημερωθεί λόγωαπουσίας τόσο γενικών όσο και εξειδικευμένωνγνώσεων.

Την ίδια στιγμή,ο μέσος πολίτης νιώθει την αδήριτηανάγκη να έχει ή να αποκτήσει γνώμη γιαόλα τα ζητήματα που συνθέτουν τονπερίπλοκο και πολύχρωμο καμβά τηςκαθημερινής ειδησεογραφίας και έτσιασθμαίνων σπεύδει να καταναλώσει όποιαείδηση ή σχόλιο ταιριάζει πιο πολύ μετη δική του ψυχολογική και διανοητικήδομή, χωρίς να εξετάσει ή, τουλάχιστοννα προβληματιστεί, για το αληθές ή ψευδέςτου περιεχομένου που επιλέγει.

Τι καλά που θαήταν ένα μήνα το χρόνο να μπορούσε ομέσος άνθρωπος να απομονωθεί από τηνειδησεογραφία, να βρει το χρόνο και τηδιάθεση να στοχαστεί δίχως άγχος ταμείζονα της ύπαρξης ζητήματα, εκείναδηλαδή τα μικρά που απασχολούν πραγματικάτον καθένα μας. Στην εποχή όμως τηςυπερπροσφοράς ειδήσεων μια τέτοια στάσηισοδυναμεί με οικειοθελή εξοστρακισμόαπό την κοινωνία, πράγμα που μπορούν νακάνουν μόνο γενναίοι ή αλαφροΐσκιωτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα