Τουρκία: στη φυλακή λόγω twitter

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε σήμερα την καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή η οποία είχε επιβληθεί τον Απρίλιο στο διάσημο τούρκο πιανίστα Φαζίλ Σάι για την κατηγορία της προσβολής του ισλάμ, παρά το γεγονός ότι η καταδίκη του αυτή είχε ακυρωθεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Σάι, ο οποίος δεν ήταν παρών στην ακροαματική συνεδρίαση, σε φυλάκιση 10 μηνών, με αναστολή δύο ετών, δήλωσε η συνήγορος του πιανίστα, η Μελτέμ Ακιόλ.

Η δικηγόρος διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο Σάι είχε καταδικασθεί

στις 15 Απριλίου σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή πέντε ετών για "προσβολή των θρησκευτικών αξιών ενός μέρους του πληθυσμού" αφού είχε δημοσιοποιήσει στο Twitter σχόλια προσβλητικά για τους μουσουλμάνους.

Η ετυμηγορία αυτή είχε αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τις προσβολές της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Στις 26 Απριλίου, ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακύρωσε αυτή την πρώτη ετυμηγορία επικαλούμενο "παρατυπίες στη διαδικασία" και είχε ξαναστείλει το φάκελο σ' ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

"Αύριο θα συνεχίσω να ζω και να παράγω. Συνεχίζοντας αύριο να ζω, συνεχίζοντας αύριο να σκέφτομαι ως ελεύθερος άνθρωπος, θα παράγω έργα ακόμη καλύτερα", σχολίασε σήμερα ο Φαζίλ Σάι στο λογαριασμό του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο βιρτουόζος πιανίστας, γνωστός για το μαχητικό αθεϊσμό του, διώχθηκε δικαστικά έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του τρεις ιδιώτες οι οποίοι θεώρησαν ότι προσβλήθηκαν από τα σχόλιά του.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του 43χρονου Σάι περιλαμβάνονται μηνύματα στο Twitter όπως "δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά αν βλέπεις έναν πανάσχημο, έναν μέτριο, έναν κλέφτη, έναν γελοίο, είναι πάντα ισλαμιστής".

Είχε επίσης περιγελάσει το κάλεσμα του μουεζίνη στην προσευχή χρησιμοποιώντας στίχους του μεγάλου πέρση ποιητή του 11ου αιώνα Ομάρ Χαγιάμ.

Παρών μόνον στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του τον Οκτώβριο του 2012, ο Φαζίλ Σάι είχε δηλώσει αθώος διαβεβαιώνοντας πως κανένα απ' αυτά τα μηνύματα "δεν είχε στόχο να προσβάλει, να ταπεινώσει" το ισλάμ και τους πιστούς του.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη μερικές εβδομάδες αργότερα, είχε κατηγορήσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο κυβερνά την Τουρκία από το 2002, ότι βρίσκεται πίσω από τις διώξεις εναντίον του.

"Όλο αυτό είναι πολιτικό", είχε δηλώσει, "θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό κλείνοντάς με ενάμιση χρόνο στη φυλακή".

Η καταδίκη του τον Απρίλιο είχε προκαλέσει θύελλα επικρίσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει την "ανησυχία" της και είχε καλέσει την Άγκυρα να σέβεται "πλήρως" την ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα