Τους πυροβόλησαν γιατί διαμαρτυρήθηκαν

Διεθνής διασυρμός της χώρας μας για το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, με θύματα αλλοδαπούς εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας που δέχθηκαν πυρά καραμπίνας από Έλληνα επιστάτη επειδή ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 34 τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο ενώ η αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του κτήματος αλλά και έναν 36χρονο που φιλοξένησε για λίγες ώρες στο σπίτι του 2 από τους 3 επιστάτες, ενώ αναζητεί τον δράστη.

Εκτεταμένα

ρεπορτάζ αφιέρωσαν τα διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζοντας την έκθεση του Επιτρόπου Μούιζνιεκς, που ζητούσε άμεσα μέτρα κατά του ρατσισμού στην Ελλάδα.

«Η πρωτοφανής κι επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες Αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

«Η πρωτοφανής κι επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες Αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

«Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Εγκληματική και ρατσιστική πράξη οι πυροβολισμοί κατά μεταναστών στη Μανωλάδα, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Για «θλιβερό φαινόμενο που προσβάλλει την πατρίδα μας και είναι αποτέλεσμα του νεοναζισμού και της νομιμοποίησης ακραίων», έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο πρωτοφανές περιστατικό της Μανωλάδας.

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών ζητεί το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω καταγωγής συνιστά ρατσιστική ενέργεια».

Σε καταδίκη των γεγονότων της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών προχώρησε η Χρυσή Αυγή. Με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος καταδικάζει επίσης «όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες».

Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών αναφέρει το ΚΚΕ.

«Εγκληματική πράξη για την οποία θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα η δικαιοσύνη», χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την επίθεση εναντίον των μεταναστών στη Μανωλάδα, τονίζοντας πως η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Το συμβάν στη Μανωλάδα θα αντιμετωπιστεί με απόλυτη αυστηρότητα, δήλωσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζος επισημαίνοντας ότι απέναντι σε οποιαδήποτε πράξη βίας δεν υπάρχει καμία ανοχή.

Νωρίτερα ο βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μίλησε για ανοχή των τοπικών και κυβερνητικών αρχών που οπλίζουν τα χέρια των εργοδοτών ώστε να φέρονται με τέτοιο βάρβαρο τρόπο

Για εστίες που επικρατεί καθεστώς δουλεμπορίου με την ανοχή των τοπικών αρχών και κοινωνιών, έκανε λόγο στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Κορυφή του παγόβουνου της εκμετάλλευσης των εργαζομένων», χαρακτήρισε η ΓΣΕΕ τα γεγονότα στη Μανωλάδα Ηλείας καταγγέλλοντας ελλείψεις στον έλεγχο της αγοράς.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις πρακτικές.

Για «σύγχρονη δουλεία», κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πάντως σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι απλήρωτοι μετανάστες συγκρούστηκαν με νέους εργάτες που είχε προσλάβει ο ιδιοκτήτης και επενέβησαν ο επιστάτες πυροβολώντας

Keywords
Τυχαία Θέματα