Τρόικα για την Ιταλία

Η Ιταλία πρόκειται να υποβάλλεται σε ελέγχους ανά τρίμηνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ώστε οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες.

Αυτό ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ σήμερα στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ επέμειναν ότι η Ιταλία ήταν εκείνη η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που τόσο η κυβέρνηση στη Ρώμη όσο και οι Ευρωπαίοι θεωρούν κλειδί για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους.

«Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης», επισήμανε ο Βαν Ρόμπεϊ. «Όλες οι συζητήσεις που είχαμε με τις ιταλικές αρχές έγιναν σε μια πολύ γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ανακοινωθέντων (μεταρρυθμιστικών) μέτρων».

Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης».

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η επίβλεψη του ΔΝΤ δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστές. «Το βλέπω αυτό ως απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η διαδικασία μεταρρύθμισης για τη χώρα και για την ευρωζώνη συνολικά», πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

«Υπάρχουν πράγματι αμφιβολίες στις αγορές», σημείωσε. «Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία των προσπαθειών όλων των κρατών-μελών μας είναι σημαντικά όχι μόνο για την ζώνη του ευρώ, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα».

Οι τριμηνιαίες διαδικασίες ελέγχου από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την EKT είναι η συνήθης πρακτική για χώρες που λαμβάνουν δάνεια από τους τρεις οργανισμούς -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- αλλά ο Βαν Ρόμπεϊ επέμεινε ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη.

«Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική. . . από την κατάσταση στην Ελλάδα. Εντελώς διαφορετική», τόνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Ιταλοί αξιωματούχοι επιχείρησαν νωρίτερα να υποβαθμίσουν την σημασία της σημερινής ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

Μια πηγή της ΕΕ είπε πάντως ότι ο «ρόλος του ΔΝΤ στην παρακολούθηση θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για την επίδειξη καλής συμπεριφοράς».

Αναλυτές της Barclays Capital εκτιμούσαν χθες ότι 45 δισ. ευρώ -ένα ποσό που φέρεται να συζητείτο από το ΔΝΤ ως βοήθεια για την Ιταλία- θα αρκούσαν για την κάλυψη των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μόλις για δύο μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα