«Τρομοκρατικό το χτύπημα στην Ινδία»

Η ινδική αστυνομία εκτιμά ότι οι εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Χαϊντεραμπάντ, πρωτεύουσα της Άντρα Πραντές, στα νότια της χώρας, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από50, ήταν "τρομοκρατική επίθεση".

"Επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση" δήλωσε ο Σαντζάι Κουμάρι Τζάιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας της πόλης.

"Έχουμε18 νεκρούς" και 52 τραυματίες δήλωσε άλλος αστυνομικός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένας γιατρός του νοσοκομείου Οσμάνια

είπε ότι 35 από τα θύματα χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι βόμβες εξερράγησαν στο προάστιο Ντιλσούχ Νάγκαρ της Χαϊντεραμπάντ, σε μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως ινδουιστές. Σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις σε πολυσύχναστα μέρη, μεταξύ των οποίων και σε ένα μπαρ-εστιατόριο, όπως δήλωσε ένας αστυνομικός, ο Αμίτ Γκαργκ, που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κουμάρ Σίντε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί είπε ότι οι δύο από τις βόμβες ήταν τοποθετημένες σε ποδήλατα τα οποία απείχαν μεταξύ τους 100-150 μέτρα. Πρόσθεσε ότι οι ινδικές αρχές είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών για την πιθανότητα να σημειωθούν επιθέσεις και "μοιράστηκαν αυτήν την πληροφορία με άλλα κράτη", χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε έγινε αυτό.

Τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στην συνοικία όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να αποκλείσουν την περιοχή και να συλλέξουν στοιχεία.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τηνεκτέλεση, στις 9 Φεβρουαρίου, ενός αυτονομιστή από το Κασμίρ, του Μοχάμεντ Αφζάλ Γκούρου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή του στην αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας, τον Δεκέμβριο του 2001. Ο Γκούρου είχε ζητήσει να του δοθεί χάρη, αίτημα πουαπορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Ινδίας Πράναμ Μουχέρτζι.

Καθώς εκφράζονταν φόβοι για ταραχές στο ινδικό Κασμίρ --μια επαρχία οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι-- είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Παρά την απαγόρευση, η εκτέλεση του Γκούρου κινητοποίησε τους κατοίκους που οργάνωσαν διαδηλώσεις για ναεκφράσουν την αντίθεσή τους στην ενέργεια αυτή.

Η Ινδία έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να βελτιώσει την ασφάλειά της μετά τιςαιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Μουμπάι (πρώην Βομβάη) τον Νοέμβριο του 2008, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι παρουσιάζονται ακόμη αδυναμίες στο συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα