Βουλγαρία-Τουρκία: Μηχανισμοί για τον έλεγχο συνόρων

Ειδικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων ετοιμάζουν, από κοινού, Βουλγαρία και Τουρκία, τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ύστερα από συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Πλέβνελιεφ ανέφερε ως παράδειγμα μία συμφωνία για τη δημιουργία κέντρου συνεργασίας των αστυνομικών και τελωνειακών

υπηρεσιών της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας εκτίμησε ότι μία μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίλυσης της κρίσης στη Συρία.

"Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν, τα πάντα κινδυνεύουν. Τις επόμενες μέρες, η διεθνής κοινότητα θα διαπραγματευτεί και θα επιδιώξει λύσεις. Η παγκόσμια πολιτική ελίτ είναι αποφασισμένη να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά αυτό δεν θα συμβεί μέσα σε μία νύχτα" υπογράμμισε ο κ. Πλέβνελιεφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία αποτελούν μέρος της λύσης στην προσφυγική κρίση, επισήμαναν οι κ.κ. Πλέβνελιεφ και Νταβούτογλου, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης, επειδή σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας ζουν στη χώρα, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές στο μεταναστευτικό θέμα.

"Η Βουλγαρία αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλουν οι τουρκικές αρχές για να σταματήσει η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Είμαστε ευγνώμονες στους Τούρκους ομολόγους μας και τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκε ότι είμαστε πιο αποτελεσματικοί μαζί" δήλωσε ο κ. Πλέβνελιεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα