Βραβευμένες ιατρικές καινοτομίες

Τρεις καινοτόμες ιδέες, που μπορούν άμεσα να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικές δράσεις στον χώρο της ιατρικής, βραβεύτηκαν χθες στο πλαίσιο του διαγωνισμού "ΣΦΕΕ Innovation Project", ο οποίος πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο "Disrupt, Startup, ScaleUP", στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, οι δέκα επικρατέστερες προτάσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών

Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) παρουσίασαν σε τρία λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μπροστά στους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών. Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στη διάθεσή τους οκτώ λεπτά για τη διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν:

- 1ο Βραβείο, 25.000 ευρώ- ΜΙR.I.AM: Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια απλή, φθηνή και γρήγορη πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα δείχνει πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου με βάση τα microRNA (μικρές αλληλουχίες RNA οι οποίες μπορούν να κάνουν τα γονίδια να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν). Στοχεύοντας στο να εντοπίσουν τα microRNA στον ανθρώπινο οργανισμό, η ομάδα ΜirOculus -μέλος της οποίας είναι και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Φωτεινή Χριστοδούλου, η οποία και παρουσίασε την ιδέα εκ μέρους όλης της ομάδας- δημιούργησε το πρωτότυπο μιας συσκευής (ονομάζεται MIR.I.AM), η οποία μέσα σε μια ώρα και με ελάχιστο κόστος θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που επιτρέπει τη διάγνωση.

- 2ο Βραβείο, 15.000 ευρώ- PNEUMO PROJECT

Η ιδέα αφορά ένα φορητό σπιρόμετρο -όργανο για τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας- το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό. Η ομάδα ερευνητών αποτελείται από τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη. Το Pneumo, το σπιρόμετρο δηλαδή όπως το ονόμασε η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone. Η χρήση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή, θα επιτρέπει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να παρακολουθούν εύκολα την κατάσταση της υγείας τους και να ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή τους σε συνεργασία με τον γιατρό τους. Η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.

- 3ο Βραβείο, 10.000 ευρώ- PNEUMOGENESIS: Χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων

Σκοπός είναι η μελέτη, η προώθηση και η χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (stem cells), τα οποία απομονώνονται με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης από τον ασθενή, για τη θεραπεία ανίατων παθήσεων με έμφαση στα νοσήματα του αναπνευστικού. Όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι μελέτες της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημοσθένης Μπούρος, τα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου. Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι τρία έως πέντε έτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους- «μάστιγες» του πληθυσμού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%- 10% του πληθυσμού, αλλά και για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού και πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε: «Νικητές είναι και οι 143 υποψήφιοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του ΣΦΕΕ. Η ανάδειξη των τελικών δέκα υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των τριών νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας. Με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις και λαμπρά μυαλά τα οποία δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη μεριά μεγάλες ευκαιρίες πολυεθνικών εταιρειών που μπορούν με κάποια κίνητρα να επενδύσουν περαιτέρω και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρα μας».

Σημειώνεται, ότι υποστηρικτές των χρηματικών επάθλων των νικητών είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες- μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: GENESIS, MSD, PHARMASERVE-LILLY, PHARMATHEN, ROCHE, NOVARTIS καθώς και το PhRMA Innovation Forum.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα