Βραζιλία: Συνεχίζεται η αναταραχή
Μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σ' ένα βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού
Οι διαδηλωτές χωρίσθηκαν μπροστά από το δημαρχείο. Το μεγαλύτερο μέρος τους συνέχισε ειρηνικά προς τη λεωφόρο Παουλίστα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου τριάντα μικρότερες πόλεις, όπως το Σάο Γκονσάλο κοντά στο Ρίο, όπου διαδήλωσαν 5.000 άνθρωποι, ή το Ζουαζέιρο ντο Νόρτε (βορειοανατολική Βραζιλία), όπου 8.000 διαδηλωτές εμπόδισαν τον δήμαρχο της πόλης να βγει από ένα τραπεζικό κατάστημα, αλλά επίσης τις πόλεις Μανάους και Φλόριανόπολις. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Μπέλο Οριζόντε, όπου η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή.
Η Ρούσεφ είχε υποσχεθεί το πρωί από την Μπραζίλια ότι θα "ακούσει προσεκτικά" τις θεμιτές διεκδικήσεις των 250.000 διαδηλωτών που βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, την ώρα που διεξάγεται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ-2014. Στην ομιλία της από την Μπραζίλια, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνησή της παραμένει προσηλωμένη στην κοινωνική αλλαγή και ακούει προσεκτικά τα παράπονα που εκφράζονται στις διαδηλώσεις. "Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα", τόνισε η Ρούσεφ στην ομιλία της. "Το μέγεθος των χθεσινών διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας".
Τίποτε δεν έγινε γνωστό για το περιεχόμενο της συνομιλίας της Ρούσεφ με τον πρώην πρόεδρο Λούλα στην οποία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Φόλια ντε Σάο Πάολο", συμμετείχε και ο δήμαρχος Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος είναι επίσης στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων (PT).
Θέμα της συνάντησης ήταν το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πίσω και να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, σύμφωνα με τη Φόλια.
Το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε και άλλες πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ήδη χθες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, η αύξηση των οποίων έδωσε το έναυσμα για τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το Σάο Πάολο και διαδόθηκαν γρήγορα σ' ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός από τις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων ή του μετρό, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για τις κολοσσιαίες δαπάνες (11 δισεκ. ευρώ) που έχει αναλάβει η χώρα για τη διεξαγωγή σ' ένα χρόνο του Μουντιάλ, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες όπως αυτή της υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
Ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας σε πέντε μεγάλες πόλεις για να ελέγξουν το κύμα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί σχεδόν το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου πολιτών με αίτημα καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.
Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας θα σταλούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Μίνας Γκεράις, την Μπαΐα, την Σιαρά και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Όλες οι πόλεις αυτές θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Fifa.
Η ανακοίνωση ακολούθησε τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές χθες Τρίτη στο Σάο Πάολο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η Ρεσίφε είναι η μόνη από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, η οποία δεν έχει ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις.
Πηγή του υπουργείου ανακοίνωσε ότι εναπόκειται στις τοπικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν για το χρονικό διάστημα παραμονής των μονάδων αυτών.
Χθες, ομάδες μασκοφόρων ακτιβιστών βανδάλισαν καταστήματα και τράπεζες στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας που έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 12 πόλεις.
Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε υπερήφανη που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την λαϊκή οργή με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο, στις 2 Ιουνίου, αλλά σύντομα γενικεύτηκαν εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, την κακή κατάσταση του συστήματος εκπαίδευσης και υγείας και το υψηλό κόστος διαβίωσης.
Πρόκειται για τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις από το 1992 όταν ο λαός είχε βγει στους δρόμους κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φεύγουν από τα μαιευτήρια σαν τους... κλέφτες οι νέοι γονείς
- Πιο κοντά από ποτέ σε εκλογές ...!!!
- Πάτρα: Θλίψη για τον γνωστό επιχειρηματία Σπύρο Zήση
- «Mαχαίρι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ - Στα πρόθυρα της κατάρρευσης τα Tαμεία
- Σκλάβες υπό την απειλή φιδιών και πίτμπουλ στις ΗΠΑ
- ΟΙ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
- Bάσεις 2013: Άνοδος και πτώση ανάλογα με το Πεδίο
- Ανησυχία για το ρήγμα της Ανατολίας
- Τα "προφητικά" λόγια του Βασίλη Λεβέντη για την ΕΡΤ
- Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βράζει» η γη νότια της Κρήτης-Επτά σεισμοί τα ξημερώματα
- ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο έξω από την ΕΡΤ το απόγευμα
- Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά οι «ξεριζωμένοι» σε όλο τον κόσμο
- Θεριεύει το κίνημα «Στάσου Ακίνητος» στην Τουρκία – Ολος ο κόσμος θαυμάζει τη νέα μορφή διαμαρτυρίας [εικόνες&βίντεο]
- Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Νέα πρόταση για την ΕΡΤ έχει το Μαξίμου
- Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΣτΕ «διευκρινίσεις» επί της απόφασή του για την ΕΡΤ...!!!
- ΠΑΟΚ: Κοντά σε συμφωνία με Σαμπντόρια για Πόουλσεν
- Δραματική αύξηση των προσφύγων