Βρετανία: Φοβούνται έξοδο από την ΕΕ

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετέχουν στο βρετανικό κυβερνητικόσυνασπισμό, και η Εργατική αντιπολίτευση αύξησαν σήμερα την πίεση επί του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, εφιστώντας του την προσοχή εναντίον οποιασδήποτε "εξόδου από την ΕΕ", την παραμονή της σημαντικής ομιλίας του για την ΕΕ.

"Δεν είναι προς το συμφέρον τουΗνωμένου Βασιλείου" να "κατευθυνθεί προς την πόρτα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της βρετανικής κυβέρνησης, ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, στο λονδρέζικο ραδιοσταθμό LBC.

"Δεν πιστεύω ότι υπηρετούμε τα

βρετανικά εθνικά συμφέροντα και προστατεύουμε τις τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την Ευρώπη, προτείνοντας να κατευθυνθούμε προς την έξοδο"της ΕΕ, πρόσθεσε αυτός ο πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ο οποίος "κρατάει τηνανάσα του" πριν από την ομιλία του Κάμερον.

"Είναι προφανές ότι (οι Νικ Κλεγκ και Ντέιβιντ Κάμερον) έχουμε διαφορετικές θέσεις πάνω σ' αυτό", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

"Χρόνια και χρόνια εικασιών και αβεβαιότητας δεν είναι καλά" για την οικονομία, τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη "η Ευρώπη να μεταρρυθμίζεται και να βελτιώνεται διαρκώς".

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επανέλαβε σήμερα ότι φοβάται πως "η στρατηγική του πρωθυπουργού θα οδηγήσει (τη Βρετανία) προς την έξοδο (της ΕΕ), κάτι που θα προκαλέσει πραγματικές ζημιές" στη βρετανικήοικονομία.

"Το να κουνάς μια σημαία λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγει από την ΕΕ σε πέντε χρόνια, δεν είναι καλό για τη χώρα μας", δήλωσε. "Είναι μια άτοπη πολιτική", πρόσθεσε εκτιμώντας πάντως πως η κοινότητα των 27 εξελίσσεται "προς μια πιο ευέλικτη Ευρώπη".

Υπό την αυξανόμενη πίεση των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών και με βάση δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια αυξανόμενη εχθρότητα των Βρετανών έναντι της ΕΕ, ο Κάμερον πρόκειται να εκφωνήσει αύριο Παρασκευή στην Ολλανδία μια πολυαναμενόμενη ομιλία σχετικά με το όραμά του για την Ευρώπη και "τον απαραίτητο επανασχεδιασμό" των σχέσεωντου Λονδίνου με την ΕΕ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει επαναλάβειεπανειλημμένα πως επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξης στην ΕΕ για να επαναπατρίσει στο Λονδίνο εξουσίες που είχαν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες. Όμως επανέλαβε επίσης την επιθυμία του η Βρετανία να παραμείνει μέσα στην ΕΕ, κυρίως λόγω των πλεονεκτημάτων από την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι προσπάθειες αυτές της Βρετανίας να ανακτήσει εξουσίες σε βάρος της ΕΕ έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών ευρωπαίων εταίρων της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα