Βρετανία: Μάστιγα τοι αλκόολ

Περίπου 210.000 άνθρωποι στην Αγγλία και την Ουαλία θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα εξαιτίας του αλκοόλ τα επόμενα 20 χρόνια, με το ένα τρίτο των θανάτων αυτών να προκαλούνται από ασθένειες του ήπατος, προειδοποιούν ειδικοί.

Δυστυχήματα, βιαιότητες και αυτοκτονίες ή ασθένειες όπως υπέρταση, εγκεφαλικά, καρκίνος και καρδιακά νοσήματα ευθύνονται για τους θανάτους αυτούς, επισημαίνουν οι ειδικοί σε έκθεση του δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ο Ιαν Γκίλμορ, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Ιατρικού Κολεγίου και ένας από τους εισηγητές της έκθεσης, τονίζει πως «είναι απολύτως
θέμα της βρετανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αλκοόλ στη χώρα και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του χειρότερου σεναρίου».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα μέτρα που ελήφθησαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση την δεκαετία του '80 είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών κατά 1/3 μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην πτώση κατά 12% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την υπόσχεση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα πατάξει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την οποία αποκάλεσε «σκανδαλώδη» και στοιχίζει 2,7 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και οι βλαβερές της συνέπειες δεν είναι μόνο βρετανικό πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, 7,5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ--περισσότερο από το 10% του πληθυσμού των παιδιών της χώρας--ζουν με έναν αλκοολικό γονιό και κινδυνεύουν να εμφανίσουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το αλκοόλ. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως οι περιορισμοί στις λιανικές πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών, η αύξηση της φορολογίας και η απαγόρευση των διαφημίσεων θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Κάμερον έχει τονίσει πως θα εξετάσει το θέμα της τιμής των οινοπνευματωδών ποτών, θέτοντας ένα κατώτερο όριο στις τιμές τους. Η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με τη νέα στρατηγική αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ο Γκίλμορ που συνεργάστηκε με τον Νικ Σέρον από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σάουθάμπτον στην έρευνα αυτή αναρωτιέται αν η κυβέρνηση Κάμερον θα «μπορέσει να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στην εγκληματικότητα, την τήρηση της τάξης, την παραγωγικότητα και την υγεία».

«Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει την ισχυρή πίεση από την βιομηχανία οινοπνευματωδών για να αντιμετωπίσει τον τραγικό απολογισμό των θανάτων εξαιτίας του αλκοόλ», καταλήγουν οι δύο γιατροί.
Keywords
Τυχαία Θέματα