Βρετανικό «Όχι» σε επίθεση κατά της Συρίας

Απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο -με 272 ψήφους υπέρ και 285 κατά- την πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας στις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Μετά από την ψηφοφορία ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση και επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου.

Λίγο αργότερα και ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αφού η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία ενώ εκτίμησε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα απογοητευτούν με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση». Πρόσθεσε όμως ότι η αποχή της Βρετανίας δεν νομίζει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».


Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, πριν οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων.

Εν τω μεταξύ χωρίς σημαντική πρόοδο, ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων,Τζον Μπένερ, για το θέμα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και με τον αμερικανικό λαό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε πως η απάντηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν να δώσουν στη χημική επίθεση θα είναι ιδιαίτερα στοχευμένη, περιορισμένης δε κλίμακας και χρονικής διάρκειας, απορρίπτοντας κάθε σύγκριση με την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα