Υπαναχωρεί στο θέμα διάσωσης της Κύπρου

Έτοιμη να υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά το ζήτημα διάσωσης της Κύπρου, φέρεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», στο οποίο ωστόσο επισημαίνονται οι επιφυλάξεις που διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός, αναφέρεται στο άρθρο, είχε μάλιστα συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου
από την Ευρωζώνη. Η τελική συμφωνία πάντως αναμένεται τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή στάσης έρχεται έπειτα από πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύει το επιχείρημα περί μικρής συστημικής σημασίας της Κύπρου για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η εφημερίδα, επικαλούμενη γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ακόμη ότι η πιθανότητα να δοθεί τελικά στήριξη στην Κύπρο ενισχύεται και από τη διάθεση που πλέον διαπιστώνεται από την πλευρά της Λευκωσίας, για εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι δανειακές ανάγκες της χώρας φαίνεται ότι τελικά είναι μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Όπως επισημαίνει, πάντως, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σε σχέση με το εάν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα πακέτο στήριξης προς την Κύπρο, καθώς τα γερμανικά κόμματα έχουν ήδη αντιδράσει στην προοπτική να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες. «Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες προσέλκυσαν με τη χαμηλή φορολογία κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από Ρώσους καταθέτες» αναφέρει η SZ.

Στο πλαίσιο εσωτερικών κυβερνητικών συσκέψεων στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της SZ, είχε θέσει και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από τη νομισματική ένωση, με το επιχείρημα ότι δεν είναι συστημικά σημαντική ώστε να απειλήσει το συνολικό οικοδόμημα. Όσοι πάντως υποστηρίζουν τη διάσωση της χώρας τονίζουν ότι η αξίωση της Λευκωσίας να λάβει βοήθεια είναι θεμιτή, ενώ επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα δε με έγγραφο του Eurogroup, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, οι σχετικές συζητήσεις είναι αρκετά προχωρημένες και ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα