Υπερψηφίστηκε το νέο φορολογικό

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής και επί των άρθρων του, το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς καμία έκπληξη δε σημειώθηκε στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των απόντων ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,

ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβελης και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι πρόσφατα διαγραφέντες από τη ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς δεν στήριξαν το φορολογικό όπως αναμενόταν, ενώ μεταξύ των υπολοίπων ανεξάρτητων βουλευτών υπήρξαν επιμέρους διαφοροποιήσεις.Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε την επόμενη δόση και πρόσθεσε πως εξοικονομούνται 2,3 δις ευρω με δίκαιο τρόπο. «Μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο», υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «βγαίνουμε σοφότεροι ως κυβέρνηση από τη συζήτηση για το φορολογικό».

Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται εξοικονόμηση με δίκαιο τρόπο καθώς συμβάλλει στην κάλυψη του κενού με 2,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα έπρεπε να εξοικονομηθεί με περαιτέρω περικοπές και συντάξεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν κατέστη δυνατό να γίνουν αποδεκτές αρκετές από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν εξαιτίας του υψηλού δημόσιου κόστους. Όπως είπε, οι θυσίες του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο» αφού η οικονομία προσαρμόζεται τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός πήγε καλύτερα από τους στόχους και επέστρεψαν οι καταθέσεις στη χώρα.

«Μέσα στο εξάμηνο, έχουμε κάνει πράγματα για τη φοροδιαφυγή. Αποφάσεις για GPS και εισροές- εκροές έχουν υπογραφεί και μπαίνουν στο στάδιο της εκτέλεσης. Ελέγχουμε τα εμβάσματα των ετών 2009- 11. Εστάλησαν επιστολές και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τις απαντήσεις για να προχωρήσουμε. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και ενισχύουμε την υπηρεσία ελέγχου. Εγώ δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχει η χώρα και οι πολίτες» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης. «Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, έκανε λόγο για κοινοβουλευτικές διαδικασίες στρατοδικείου, και κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να εκτελεί τις εντολές της τρόικας.

«Ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αποτύχει, ο λαός δε θα ανταποκριθεί στα άδικα και αναποτελεσματικά φορολογικά μέτρα», δήλωσε ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο βάρβαρο, σημειώνοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι να γίνουν όλοι οι πολίτες φοροφυγάδες.

Σκληρή κριτική και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που χαρακτήρισε την Κυβέρνηση αδίστακτη, μιας και - όπως είπε - ακολουθεί μεθόδους τυφλής βίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα