Υπηρεσίες «One-stop shop»

Υπηρεσίες μονοαπευθυντικής διαδικασίας αδειοδότησης (one-stop shop) θέτει στη διάθεση πλήθους επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), όπως ανακοίνωσε.

Η ΕΕΑΕ είναι η αρμόδια για την ακτινοπροστασία Αρχή, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, και είναι επίσης η αδειοδοτούσα Αρχή για τα ιατρικά εργαστήρια ακτινοβολιών.

Η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας αδειοδότησης των εργαστηρίων ακτινοβολιών θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης

αιτήσεων για την έκδοση, ανανέωση ή τροποποίηση της ειδικής άδειας λειτουργίας. Ο μέσος χρόνος για την ολοκλήρωση από την ΕΕΑΕ των διαδικασιών αδειοδότησης εργαστηρίων ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής και ακτινολογικών αναμένεται να είναι 30, 40 και 60 ημέρες αντίστοιχα.

Η ΕΕΑΕ, μέσα από τον διαδικτυακό της τόπο www.eeae.gr, παρέχει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για την αδειοδότηση των εργαστηρίων, καθώς και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως είναι η υποβολή ενημερωτικών στοιχείων για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις ακτινοβολιών για στατιστική χρήση, η ενημέρωση για τις δόσεις ακτινοβολίας που λαμβάνουν χιλιάδες επαγγελματικά εκτιθέμενοι σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες κ.α.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, η χρήση των ακτινοβολιών είναι ευρύτατη. Ειδικά στον τομέα της ιατρικής, περισσότερα από 1.500 εργαστήρια όπου γίνεται χρήση τόσο ιοντίζουσας ακτινοβολίας (ακτινολογικά μηχανήματα, ακτινοθεραπεία κ.α.), όσο και μη ιοντίζουσας (π.χ. μαγνητικοί τομογράφοι), υπόκεινται στον ρυθμιστικό έλεγχο της ΕΕΑΕ, ενώ οι εργαζόμενοι με ακτινοβολίες στον χώρο της υγείας ξεπερνούν τις 10.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα