Υπό διεθνή έλεγχο τα όπλα

Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να "μη χυθεί συριακό αίμα".

Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συζητήσει την πρόταση αυτή με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της G20, την περασμένη εβδομάδα που πέρασε.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της
διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι εξέφρασε υποστήριξη προς τη ρωσική πρόταση ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη.

"Το βάρος τώρα πια πέφτει στη ρωσική κυβέρνηση και το καθεστώς Άσαντ που καλούνται να προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία είναι μια σοβαρή και ειλικρινής πρόταση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Σχέδιο απόφασης πέντε σημείων, με υποχρεωτικό χαρακτήρα, καταθέτει εντός της ημέρας η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων". Το σχέδιο προβλέπει ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας και ζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει διερεύνηση της επίθεσης με χημικά στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
Keywords
Τυχαία Θέματα