Υποχωρεί η ένταση, παραμένει η καχυποψία

Η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, την Τετάρτη, που έγινε με πρωτοβουλία Αδ. Γεωργιάδη, και η δήλωση ενότητας στην οποία προχώρησαν είναι γεγονός ότι πέτυχε το στόχο της σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκτόνωση της εσωκομματικής έντασης που είχε χτυπήσει κόκκινο μετά την προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν στη συνέχεια κατά τη δίωρη συζήτηση στην Κ.Ο αποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που έλαβαν το λόγο παρουσία

και των 4 υποψηφίων προέδρων, περιορίστηκαν, κατόπιν έκκλησης και του προέδρου του κόμματος, στα του πολυνομοσχεδίου και έστρεψαν τα πυρά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμερίζοντας τα εσωκομματικά. Είναι ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο εάν η εκτόνωση της προχθεσινής κρίσης συνοδεύεται και από άρση της καχυποψίας στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι εστίες της τελευταίας παραμένουν.

Και αυτό έχει κάνει πολλούς να μιλούν για «εύθραυστη εκεχειρία». Μπορεί για παράδειγμα να επιλύθηκε χθες, κατόπιν και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου της ΝΔ, το ζήτημα του διαγωνισμού για την επιλογή εταιρείας (σήμερα το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για τις προσφορές, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης για 1 ή 2 ημέρες) και ο εκπρόσωπος του κ. Μειμαράκη να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ΚΕΦΕ, η κρίση ωστόσο στις σχέσεις του υπηρεσιακού προέδρου και του γραμματέα της ΝΔ και προέδρου της ΚΕΦΕ, Α. Παπαμιμίκου, παραμένει, έχοντας ως (πολιτική) αιτία τη στήριξη που θεωρεί η πλευρά Μεϊμαράκη ότι παρέχει ο κ. Παπαμιμίκος στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Την ίδια ώρα στους κόλπους των βουλευτών της ΝΔ εξακολουθεί να υπάρχει δυσαρέσκεια για την επί μακρόν ενασχόληση με τα διαδικαστικά, ενώ διατυπώνονται επιχειρήματα και για την ανάγκη διεξαγωγής πολιτικής συζήτησης, που αρκετοί επιμένουν μάλιστα ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί και της ίδιας της διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού. Νωρίς χθες το απόγευμα μάλιστα υπήρχαν και πληροφορίες ότι ομάδα βουλευτών της ΝΔ σκόπευε να ζητήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου. Κατά τη συνεδρίαση δύο βουλευτές (Κ. Καράογλου, Μ. Σαλμάς) έβαλαν τελικά θέμα παγώματος της διαδικασίας εκλογής και διοργάνωσης εκτάκτου συνεδρίου, αλλά ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να κλείσει το θέμα λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι της Κ.Ο αλλά της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία έχει λάβει αποφάσεις και ο ίδιος δεν σκοπεύει, ως πρόεδρος της ΝΔ, να την συγκαλέσει. Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να παρουσιάσουν οι 4 υποψήφιοι τις θέσεις τους σε συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (ΚΟ, ΠΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα