Υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση και ανοίγει τον φάκελο «διαφθορά», φέρνοντας ενώπιοντης δικαιοσύνης τα πρώτα σκάνδαλα, όπως ύποπτα δάνεια της ΑΤΕ, κακοδιοίκηση στη Γενική ΓραμματείαΕνημέρωσης, αδειοδοτήσεις των καναλιών και λίστα Λαγκάρντ. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότηταστοιχεία που αποκαλύπτουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και καταγγέλλει ότι παρέλαβεαπό την προηγούμενη διοίκηση «μαύρη προίκα χρέους ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση προχωρούν μέτρα εξορθολογισμού δαπανών, όπως η κατάργηση

της θέσης των δύο ΓΓ και συνένωση σε μία θέση, εξοικονόμηση μισθού ενός ΓΓ και του γραφείου του καθώς και μείωση της τάξης τού 58%, περίπου, από 510.000 ευρώ σε 212.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η ΓΓΕΕ προχωρά σε αναστολή της λειτουργίας απομακρυσμένων ΓΤΕ, τα οποία έχουν ως κύριο αντικείμενο την καλλιέργεια των σχέσεων με τα ομογενειακά ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία «φωτιά», περιλαμβάνει το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά στις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο «καλά πληροφορημένη πηγή», μεταδίδει πως τα αμαρτωλά δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα καθώς γι αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.
Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται ότι «με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

Οι τηλεοπτικές άδειες
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να εισάγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι μια πηγή εσόδων, τονίζοντας ότι «κάποιοι πρέπει να πληρώσουν που δεν έχουν εισφέρει στην κρίση και γενικότερα στη χώρα ένα ευρώ, αλλά έχουν πάρει πάρα πολλά από τη χώρα» και σημείωσε ότι με το καινούργιο νομοσχέδιο «όλη αυτή η ιστορία με τις προσωρινές αδειοδοτήσεις και με το αλισβερίσι που έχει ο πολιτικός κόσμος με...».

Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο θα έχει δύο μέρη. «Το ένα, το πρώτο μέρος που το έχει δουλέψει ο Νίκος Παππάς, είναι αρμοδιότητα του συναδέλφου, έχει να κάνει με τις άδειες που θα πάρουν τα τηλεοπτικά κανάλια» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι αυτές δεν θα είναι πολλές και θα υπάρξουν δύο κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών. Ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε επίσης ότι «θα είναι ένας ικανός αριθμός και δεν θα είναι μόνο οι πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Θα υπάρχουν και άδειες θεματικού περιεχομένου πανελλαδικές, που μπορεί κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο να επιλέξει να έχει θεματική άδεια, ένα θεματικό τηλεοπτικό σταθμό».

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου «θα έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές συχνότητες, με τη λειτουργία της ΕΕΤΤ και με όλα αυτά που ζήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση» προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «ενάμιση μήνα μετά που έκλεισε η ΕΡΤ έγινε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών συχνοτήτων, και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν μία εταιρεία, η DIGEA που ιδιοκτήτης της είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια». «Δηλαδή η ΕΡΤ σήμερα πληρώνει 190.000 το μήνα για να μπορεί να εκπέμπει τα προγράμματά της» τόνισε ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε πως «φημολογείται ότι η ΕΡΤ δεν έκλεισε για να απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή άλλοι, έκλεισε για να έχουμε μία απόλυτη δέσμευση, έναν απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες». Σημείωσε δε ότι τώρα δημιουργείται μία θυγατρική της ΕΡΤ, ανταγωνιστική εταιρεία της DIGEA, η οποία θα αναπτύξει δίκτυο σε όλη τη χώρα, καθώς «ως κυβέρνηση έχουμε χρέος και η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση και το κράτος και η κυβέρνηση να μην έχει τέτοιου είδους κενά στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα