Ζητεί έγκριση προϋπολογισμού 2014-2020

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον οποίο η διαπραγμάτευση διαρκεί από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ ευρωβουλευτές απείλησαν ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν με το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η φύση των πραγμάτων. Θέλω απλώς να τονίσω ότι χωρίς μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν υπάρχει απολύτως καμιά βάση
για μια απόφαση από μέρους του Κοινοβουλίου», είπε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι θέλει να «αποφύγει τον δρόμο του διχασμού», και αντιθέτως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θέλει «να επικεντρωθούμε σε αυτό που ενώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοιν0βούλιο».

Μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από σκληρές διενέξεις κι αντεγκλήσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της 7ης-8ης Φεβρουαρίου, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της συνόδου είναι «ανεκτίμητης αξίας», προσθέτοντας ότι ήταν «ήταν δίκαιο ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία» στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου του 2012 ως «λύση έκτακτης ανάγκης», διότι η Βρετανία «δεν ήταν εκεί».

Επαινώντας την δυνατότητα συμβιβασμού των 27 κρατών μελών, εκτίμησε ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ήταν καλή «για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Είναι καλό νέο για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η Μέρκελ.

«Το λέω με σαφή τρόπο: κανείς, ούτε ανάμεσα στις χώρες-θύματα της κρίσης, ούτε ανάμεσα στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αλληλεγγύης, δεν θα μπορούσε να δεχθεί ότι όλοι πρέπει να προχωρήσουν σε οικονομίες στην Ευρώπη, εκτός από την ίδια την Ευρώπη», ανέφερε η Μέρκελ.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαθέτουν ευρεία πλειοψηφία μεταξύ των 736 ευρωβουλευτών, σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη, απείλησαν όλοι να ασκήσουν βέτο.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί» αυτή τη συμφωνία ως έχει, διαβεβαίωσαν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ο Ζοζέφ Ντολ (Σοσιαλιστές), Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές), Γκι Φέρχοφστατ (Φιλελεύθεροι), Ρεμπέκα Χαρμς και Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (Πράσινοι). Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, η συμφωνία «δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αντιθέτως, θα την εξασθενίσει».

«Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών», πρόσθεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα