Ζητεί κατάλογο «φορολογικών παραδείσων»

Την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» των χωρών που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους» ζήτησε με μη-νομοθετικό του Ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο.

Υπερψηφίζοντας δύο σχετικές εκθέσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την αντιμετώπιση της δράσης των χωρών που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους», εντός και εκτός της ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικός παράδεισος» και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις χώρες - φορολογικούς παραδείσους.

Με
τα εν λόγω Ψηφίσματα το Ευρωκοινοβούλιο ζητά δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το "φορολογικό κενό" από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ».

«Η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η εισηγήτρια, η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Σλοβενίας Μόζτσα Κλέβα Κεκιούς.

«Χρειαζόμαστε μία κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη φορολογία και τα φορολογικά συστήματα που ενισχύουν την ανάπτυξη. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους φόρους αλλά περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις που να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», δήλωσε ο έτερος εισηγητής, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής της Ουγγαρίας Ίλντικο Γκαλ Πελτς.

Επιδίωξη των δύο μη νομοθετικών ψηφισμάτων είναι να μειωθεί το «φορολογικό κενό», δηλαδή η απώλεια εσόδων λόγω φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, οι οποίες αποτελούν παράνομες δραστηριότητες αλλά κοστίζουν στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη 2.000 ευρώ ετησίως.

Στα ψηφίσματα υποστηρίζεται ακόμη ότι, «καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κρατική ενίσχυση δεν θα πρέπει να παρέχεται σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα φορολογικά πρότυπα της ΕΕ, ενώ κάθε εταιρεία που υποβάλει προσφορά για δημόσια σύμβαση θα πρέπει να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις ή καταδίκες για αδικήματα φορολογικού χαρακτήρα. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει επίσης να δικαιούνται να καταγγείλουν τη σύμβαση, εάν ένας προμηθευτής παραβιάσει υποχρεώσεις φορολογικής συμμόρφωσης».

Τέλος, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων για οχήματα, οικόπεδα και σκάφη, καθώς και πληροφοριοδότες που θα προστατεύονται και δημοσιογραφικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα