Ζητώντας μια διεθνή απάντηση για την Συρία

Διπλωματικό πυρετό προκαλεί η πρόταση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης, την οποία ήδη αποδέχθηκε η κυβέρνηση της Δαμασκού. Λίγες ώρες μετά την (ρητορική, όπως διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι ότι η επίθεση κατά της Συρίας θα αποτρεπόταν μόνο στην απίθανη περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παρέδιδε στην διεθνή κοινότητα το χημικό του οπλοστάσιο - ο Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε ένα σχέδιο τριών σημείων, με το οποίο συμφώνησε ο επισκεπτόμενος της Μόσχα Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

Το σχέδιο προβλέπει την συγκέντρωση, παράδοση και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου καθώς και την προσχώρηση της Συρίας στην Διεθνή Συνθήκη κατά των Χημικών Όπλων.

Έτοιμος να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόταση αυτή εμφανίσθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, όμως υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι έφτασαν τις 25 οι χώρες που έχουν υπογράψει τη δήλωση καταδίκης της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ζητώντας μια ισχυρή διεθνή απάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραχώρησε έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις για να στηρίξει το σχέδιό του για τη Συρία, το οποίο, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αδυνατεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα