Ζητούν έρευνα για το ναυάγιο

Τηθλίψη και την ανησυχία του εκφράζει τοΕλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγεςγια την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχήτου Φαρμακονησίου.

Παράλληλα,υπενθυμίζει την υποχρέωση παροχήςψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξηςστους επιζώντες έπειτα και από τηνπολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικάκαι τουρκικά ύδατα.

Τηνίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές για τηδιεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τηντραγωδία του Φαρμακονησίου, ενώ τοΛιμενικό Σώμα απορρίπτει καταγγελίεςπερί βιαιοπραγίας και άρνησης παροχήςβοήθειας σε μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο των

Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Ευρωπαία επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, τάχθηκε υπέρ της πρότασης αυτής, σημειώνοντας τη στενή συνεργασία με τους Έλληνες υπουργούς, για τη δημιουργία ενός πιο λειτουργικού σύστημα ασύλου.


Αξιόπιστη έρευνα δικαστικής ή ανεξάρτητης αρχής, ζήτησε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι υπάρχει πολιτική προστασίας των συνόρων, αλλά όχι άτυπες ή τυπικές επαναπροωθήσεις.

«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Υπάρχουν τα στίγματα των πλεούμενων. Εκεί αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα επαναπροώθησης, ούτε τίποτα σχετικό. Υπήρξε προσπάθεια διάσωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου,

Σύνδεση της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία, έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η τρομοκρατία είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο κ. Δένδιας.

«Το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για πάσης φύσεως εκμετάλλευση», δήλωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας.

Στο μάτι του κυκλώνα, έχει βρεθεί το λιμενικό για τη στάση που κράτησε, ωστόσο νέες καταθέσεις διασωθέντων μεταναστών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς για βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά στελεχών του λιμενικού σώματος.

O επικεφαλής του περιπολικού του Λιμενικού της διάσωσης υπήρξε και ο ίδιος ναυαγός

Σε ηλικία 29 χρονών επέβαινε μαζί με τη μητέρα του στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα» που προσέκρουσε πριν 14 χρόνια στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου και βυθίστηκε. Ο ίδιος κατάφερε να σωθεί. Ωστόσο η μητέρα του ήταν στη μακροσκελή λίστα των θυμάτων του ναυαγίου. Από τότε, σύμφωνα με συνάδελφούς του, ορκίστηκε να υπερασπίζεται οποιαδήποτε ζωή βρεθεί σε κίνδυνο στη θάλασσα με την ίδια του ζωή.

Η αγάπη του για το θαλάσσιο στοιχείο και να προσφέρει στο συνάνθρωπό του τον οδήγησαν να ενταχθεί στο λιμενικό σώμα. Πρόκειται για τον 43χρονο ΝΒ σήμερα επικεφαλής του καταδιωκτικού σκάφους που διεξήγαγε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμοκονησίου για τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, λόγω της διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη από τον εισαγγελέα του ναυτοδικείου για την υπόθεση.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν συνάδελφοί του, πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα έδινε τα πάντα για σώσει ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονταν ο διώκτης τους.


Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα