20 Μαΐου του 1941: Όταν η Κρήτη αποδεκάτισε τους Γερμανούς

Ήταν πρωί της 20ης Μαΐου του 1941, όταν οι Γερμανοί αποφάσισαν να επιτεθούν στην Κρήτη, σε μια μάχη που στιγμάτισε την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνο το πρωινό, ο ουρανός της Κρήτης είχε «σκεπαστεί» από τους αλεξιπτωτιστές των ναζί, σε μια επίθεση δίχως προηγούμενο. Η αεροπορική έφοδος που είχε σαν αποκλειστικό σκοπό την κατάληψη

στρατηγικών θέσεων από τις δυνάμεις των γερμανών, ονομάστηκε «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής).

Η μάχη της Κρήτης θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση. Να σημειωθεί πως οι γερμανοί, φοβούμενοι τις ναυτικές δυνάμεις της Βρετανίας που υπήρχαν περιμετρικά του νησιού, θέλησαν να καταλάβουν το νησί εξ' ολοκλήρου από τον αέρα. Ωστόσο, είχαν υπολογίσει χωρίς τον ...ξενοδόχο, αφού η αντίσταση των κρητικών τους κόστισε πολύ (οι συμμαχικές δυνάμεις κάνουν λόγο για 16.000 απώλειες από την πλευρά των ναζί).

Αρκεί να σημειώσουμε πως ο επικεφαλής του γερμανικού στρατού κατά την επιχείρηση της κατάληψης της Κρήτης, Κουρτ Στιούντεντ, είχε στη διάθεσή του προκειμένου να καταλάβει το ιστορικό νησί 1.190 αεροπλάνα και 29.000 αλεξιπτωτιστές.

Το πρωινό δεν ξεκίνησε καλά για τους ναζί, αφού κρητικοί και βρετανοί εξουδετέρωσαν το πρώτο κύμα αλεξιπτωτιστών. Όμως όσο περνούσε η ώρα, ολοένα και περισσότεροι αλεξιπτωτιστές έπεφταν από τον ουρανό, με αποτέλεσμα να μπορέσουν τελικά την επόμενη ημέρα να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, το οποίο αποτελούσε και τον κύριο στρατηγικό στόχο των δυνάμεων του άξονα. Έτσι, οι βρετανοί αναγκάστηκαν να φύγουν προς την Αίγυπτο στα τέλη του Μάη.

Λέγεται, πως μετά το χαμό τόσων χιλιάδων αλεξιπτωτιστών, η Γερμανία αποφάσισε να μην επαναλάβει μια τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρηση από αέρος.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η μάχη άλλαξε τα στρατηγικά πλάνα του Χίτλερ, αλλά καθυστέρησε και την προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου επίθεση στη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι ρώσοι να βρουν τον χρόνο να ανασυνταχθούν και να αποτελέσουν ένα απροσπέλαστο τοίχος στην επέλαση των ναζί.

Η μάχη της Κρήτης διήρκησε μέχρι την 1η Ιουνίου. Για την ιστορία, σας παραθέτουμε λίγα λόγια του Στιούντεντ για αυτή τη μάχη: «Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος».

Οι Γερμανοί όταν έθεσαν την Κρήτη υπό την κατοχή τους ξεκίνησαν ομαδικές εκτελέσεις, ενώ έκαψαν ολόκληρα χωριά σαν αντίποινα για τις απώλειες που υπέστησαν κατά την παραμονή τους στο νησί.


Keywords
Τυχαία Θέματα