Charlie Hebdo: Η Γαλλία στους δρόμους κατά της τρομοκρατίας (photos+videos)

Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή (11/01/2015) στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας και…

Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Διαδηλωτές κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτου θρησκείας, καταγωγής και πολιτικών πεποιθήσεων βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, όχι μόνο σε όσους απειλούν την ελευθερία και

τη δημοκρατία, αλλά και στους ηγέτες του κόσμου.

Η ειρηνική πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) από την πλατεία Republique και έφτασε μέχρι τη Nation, ενώ αρκετός κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος μέχρι αργά το βράδυ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι 1,2-1,6 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι και περί τα 2,5 εκατομμύρια στις άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

''Είμαι ο Τσάρλι'', "Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο", "Είμαι η ελευθερία της ζωής", "Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι", "Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα" , "Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία" ήταν κάποια από τα συνθήματα που ξεχώρισαν.

Στην πορεία κατά της τρομοκρατίας συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ και 50 περίπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνι, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παρών επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βουλγαρίας Εντι Ράμα και Μπόικο Μπορίσοφ αντίστοιχα, καθώς και οκτώ πρόεδροι αφρικανικών χωρών.

Οι ηγέτες προχώρησαν στο δρόμο για μερικά μέτρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην κινητοποίηση, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, μετείχε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή.


Μία εικόνα άξια αναφοράς και με έντονο συμβολισμό, η απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου που άφησαν στην άκρη τις πολιτικές έριδες για να δώσουν μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.

Στην ογκώδη πορεία αλληλεγγύης και οι συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο, που κρατούσαν στα χέρια τους χαρτιά με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν. Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.

Κρατώντας γαλλικές σημαίες και χιλιάδες πλακάτ με το μήνυμα "Je suis Charlie". Η Μασσαλιώτιδα ακουγόταν από παντού. Δύο μικρά πανό "Je suis Charlie" γραμμένα στα αραβικά γίνονταν δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Όλοι μιλούσαν για , "ελπίδα", "ενότητα", "αδελφοσύνη", "ανεκτικότητα", υπό την ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία των αστυνομικών, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από το πλήθος.

"Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία", είπε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν σε πολλές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Στις Βρυξέλλες, ο κόσμος ξεπέρασε τις 20.000. Στο Βερολίνο παρά το ψύχος, ο αριθμός των διαδηλωτών κυμάνθηκε μεταξύ 8000 και 9000, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο Λονδίνο το πλήθος κρατούσε γαλλικές σημαίες.



Συγκεντρώσεις αλληλεγγύς πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Λισσαβόνα, Λωζάνη, Στοκχόλμη, Βιέννη, Θεσσαλονίκη αλλά και σε Ισραήλ αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες.

Και στην Ελλάδα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε αρκετές πόλεις.

Λίγο αργότερα, Ολάντ και Νετανιάχου γίνονταν δεκτοί με επευφημίες στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των 17 θυμάτων.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο από τη χθεσινή ιστορική ημέρα:

Keywords
Τυχαία Θέματα