Credit Suisse: Άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Για πιθανότητα άνω του 50% να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα κάνει λόγο η Credit Suisse υπογραμμίζοντας ξανά τον αυξημένο…

Σε έκθεση με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να πήρε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει την πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015. Η εκλογή προέδρου απαιτεί

πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων και για την ώρα η πλειοψηφία αυτή δεν δείχνει να έχει την απαραίτητη στήριξη βουλευτών μικρότερων κομμάτων.

Στην αβεβαιότητα που συνδέεται με την εκλογή νέου προέδρου έρχεται να προστεθεί η συνεχιζόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η αύξηση της στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο εξηγήσεις:

Πρώτον, το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ρίξει κάπως τους τόνους του, υιοθετώντας ένα λιγότερο ριζοσπαστικό στυλ στις δηλώσεις του: ο ΣΥΡΖΑ δεν απειλεί πλέον να "αποκηρύξει" τα μνημόνια, ούτε ζητά διαγραφή χρέους, εκφράζοντας την προτίμησή του για επαναδιαπραγμάτευση και για κάποιου είδους ανακούφιση χρέους (του επίσημου τομέα)

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη "νέα" Αριστερά και την "παλαιά" δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με προοδευτική εξαφάνιση των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για αυτό και η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως περαιτέρω ενίσχυση του ριζοσπαστισμού στη χώρα, αλλά ως η ένωση διαφορετικών "κλωστών" ριζοσπαστισμού σε μία μορφή που είναι πιο πιθανό να κερδίσει τις εκλογές -ως μία πιο μετριοπαθής πολιτική πρόταση.

Ωστόσο, συνεχίζει η Credit Suisse, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν δείχνει ακόμη ικανός να κυβερνήσει μόνος του (είναι απίθανο να πετύχει αυτοδυναμία). Για αυτό και ο προβληματισμός έγκειται τόσο στην πιθανότητα παρατεταμένης αβεβαιότητας γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο και στη μορφή οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης (βάσει της σύστασης του συνασπισμού): ένας συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το φιλοευρωπαϊκό Ποτάμι θα σήμαινε μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή προσέγγιση από ό,τι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχούσε με πιο ακραία κόμματα της Βουλής που υιοθετούν μια πιο εθνικιστική προσέγγιση και αντιτίθενται πλήρως στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα