DW: Αύξηση του ρατσισμού και στις αφρικανικές χώρες

«Με σύνθημα ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός» έγιναν στην Τύνιδα οι εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Πάνω από 30.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος σε ένα φόρουμ, το οποίο θεωρείται ο αντίποδας, από πλευράς προσανατολισμού, του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Έντονη πάντως κριτική ακούστηκε από πολλές πλευρές για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. Ο Αμαντού Μπουβ από την Ένωση Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μαυριτανία δηλώνει πως πολλές βορειοαφρικανικές χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ε.Ε. με τις οποίες υποχρεώνονται να παρεμποδίζουν

την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Ο Μπουβ επικρίνει τη στάση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, οι Ευρωπαίοι μπορούν απεριόριστα να μετακινούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά της Μεσογείου δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα.

«Εδώ βέβαια τίθεται το θέμα τι σημαίνει ανθρωπότητα – είμαστε δυο διαφορετικές ή η ανθρωπότητα είναι μια, με τα ίδια δικαιώματα για όλους; Πώς να βοηθήσουμε, πώς να εξελιχθούμε, όταν εμείς οι ίδιοι στην περιοχή μας δεν μπορούμε να μετακινηθούμε ελεύθερα;»

Η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σταδιακά και στον αυξημένο έλεγχο εντός αφρικανικών χωρών. Η Γιούντιθ Κοπ εργάζεται σε ένα πρόγραμμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Pro Asyl, το οποίο εξετάζει τις συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής σε τρίτες χώρες. Διαπιστώνει ότι ο ρατσισμός εναντίον των ανθρώπων από τη Μαυριτανία αυξάνεται πολύ το τελευταίο διάστημα στις χώρες του Μαγκρέπ. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην ίδια την Μαυριτανία:

«Στη Μαυριτανία διαπιστώσαμε πως υπάρχει μια γενική καχυποψία εναντίων των ξένων. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν την πρόθεση να μεταναστεύσουν θεωρούνται ύποπτοι».

Σε πολλές χώρες της Αφρικής δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με το άσυλο και εκεί η Ε.Ε. προσπαθεί να παρέμβει. Για παράδειγμα στην Τυνησία, η μεταβατική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νόμο, ο οποίος θα ρυθμίζει τις σχέσεις με του μετανάστες.

Αναπτυξιακή βοήθεια και ευρωπαϊκά συμφέροντα

Παράλληλα η Ε.Ε. επεξεργάζεται ένα εταιρικό σύμφωνο με την Τυνησία, το οποίο θα ρυθμίζει την μετακίνηση των μεταναστών. Η Γιούντιθ Κοπ δηλώνει πάντως πως η Ε.Ε. μέσω της χρηματοδότησης του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στην Τυνησία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα μετανάστευσης δεν έχει αλλάξει πολύ μετά το 2011 και την Αραβική Άνοιξη. Όπως δηλώνει ο Χασάν Μπουμπάκρι από το Τυνησιακό Κέντρο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται από την Ευρώπη συνδέεται πάντα με θέματα ασφάλειας της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις τρίτες χώρες να δέχονται τους όρους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα