EBEΑ: Ζητούμενο η αλλαγή κουλτούρας στο νέο μοντέλο εργασίας

Το πρόβλημα της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, καθώς και οι νέες συνθήκες στον τομέα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης, με θέμα «People in Crisis», που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την υποστήριξη της εταιρείας στρατηγικών λύσεων ανθρώπινου δυναμικού People for Business.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε ότι, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες: Στην εδραίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, στην εξασφάλιση ρευστότητας, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το ποσοστό της ανεργίας δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στο 30%, μέχρι το τέλος του έτους, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στην εκδήλωση. Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η έννοια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας αρχίζει να αποκτά πλέον νέο περιεχόμενο, που συνδέεται λιγότερο με τη λέξη «αποκατάσταση» και περισσότερο με τις λέξεις «ευελιξία», «πρωτοβουλία», «τόλμη». «Κι αυτό», όπως είπε, «θα συμβεί είτε το θέλουμε είτε όχι, για την ακρίβεια, συμβαίνει ήδη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, μία ολόκληρη γενιά νέων, μία γενιά ικανών και έμπειρων στελεχών, που, στην ηλικία των 40-45 ετών, βρέθηκαν εκτός εργασίας, λόγω της κρίσης, βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τις ικανότητες και το ταλέντο ανθρώπων, που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας είτε οδηγούνται αναγκαστικά στη μετανάστευση. Ένα μεγάλο μέρος της απάντησης σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στις έννοιες της κινητικότητας και της μετάβασης. Της μετάβασης σε διαφορετικό αντικείμενο ή και σε διαφορετική μορφή εργασίας. Της μετάβασης από τη μισθωτή απασχόληση στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον εργαζόμενο περισσότερο ως στοιχείο ανταγωνιστικότητας και λιγότερο ως στοιχείο κόστους και να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά, αλλά και σε στελέχη, που διαθέτουν εμπειρία σε διαφορετικό αντικείμενο, ενώ από την Πολιτεία ζήτησε παρεμβάσεις: Στην αξιοποίηση πόρων για προγράμματα επαγγελματικού αναπροσανατολισμού και τεχνικής επανεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες αναδυόμενων κλάδων και δραστηριοτήτων. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας και στην ανάπτυξη περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη startups, με έμφαση σε επιλεγμένους κλάδους στρατηγικής σημασίας. Στη σταθεροποίηση του οικο

Keywords
Τυχαία Θέματα