EE: Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την τόνωση της βιομηχανίας

Την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης με σκοπό την ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, ότι οι ακόλουθες προτεραιότητες θα πρέπει να επιδιώκονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας:

* Ενίσχυση της συνεκτίμησης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της πολιτικής, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς της βιομηχανίας στο σύνολο των οικονομικών επιδόσεων της ΕΕ.

* Μεγιστοποίηση του δυναμικού της εσωτερικής αγοράς με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, την παροχή σταθερού, απλουστευμένου και

προβλέψιμου ρυθμιστικού πλαισίου ευνοϊκού για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την ενσωμάτωση των αγορών κεφαλαίων, τη βελτίωση των δυνατοτήτων κατάρτισης και κινητικότητας για τους πολίτες και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για τις υπηρεσίες, ως τον σημαντικότερο παράγοντα που συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

* Λήψη μέτρων στην εσωτερική αγορά και σε διεθνές επίπεδο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες σε προσιτές τιμές που αντικατοπτρίζουν τις διεθνείς συνθήκες.

* Ανάπτυξη και εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέσων χρηματοδότησης, με βάση αποτελεσματικούς συνδυασμούς των προγραμμάτων COSME και «Ορίζοντας 2020», των διαρθρωτικών ταμείων (περιφερειακά ταμεία τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ) και της εθνικής χρηματοδότησης με στόχο την καινοτομία, τις επενδύσεις και την αναβιομηχάνιση.

* Αποκατάσταση της κανονικής δανειοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο στρατηγικό ρόλο, με τη χορήγηση περισσότερων δανείων σε έργα καινοτομίας και βιομηχανικής ανάπτυξης. Η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα εναπομένοντα σημεία συμφόρησης που δημιουργήθηκαν από τον κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

* Διευκόλυνση της προοδευτικής ένταξης των επιχειρήσεων της ΕΕ και ειδικότερα των ΜΜΕ στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές με ευνοϊκότερους όρους ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα