Ecofin: Νέα νομοθεσία για τα ενυπόθηκα δάνεια

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και ενίσχυση των δικαιωμάτων τους στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων θα επιφέρει η νέα κοινοτική οδηγία που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN της ΕΕ, και η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη σε δύο χρόνια.

Η απόφαση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία (απείχαν Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λετονία), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με τη νέα

οδηγία ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του μια περίοδο 7 ημερών η οποία θα αφορά είτε περίοδο μελέτης και λήψης απόφασης πριν από τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης, είτε περίοδο για την άσκηση δικαιώματος υπαναχώρησης μετά τη σύναψη της σύμβασης, είτε συνδυασμό των δύο.

Διασφαλίζεται ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και ότι θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Η νομοθεσία θα προστατεύει εν μέρει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν. Ετσι, για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

Ο υποψήφιος αγοραστής που υπογράφει σύμβαση πίστωσης με υποθήκη θα πρέπει να λαμβάνει εξατομικευμένες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη σύγκριση των πιστώσεων που διατίθενται στην αγορά, την κατανόηση του συνολικού κόστους και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει η λήψη του δανείου. Οι όροι που θα προσφέρονται στους δανειολήπτες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και να λαμβάνουν υπόψη τις προοπτικές που αυτή έχει.

Ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα να εξοφλεί το δάνειο νωρίτερα, με την επιφύλαξη ορισμένων προϋποθέσεων που θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη, ενώ ο δανειστής θα έχει το δικαίωμα για αποζημίωση σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής. Παρόλα αυτά θα απαγορευθεί η υποχρέωση καταβολής χρηματικών ποινών από τους δανειολήπτες στις περιπτώσεις πρόωρης εξόφλησης του ποσού του δανείου.

Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου, η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν την πώληση του ακινήτου σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή και θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους, έτσι ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές και να αποτρέπεται το φαινόμενο των μακροπρόθεσμα υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα