Economist: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση
Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, η οποία θα καταστήσει ικανή την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους της, ανέδειξε από το βήμα του Economist ως κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί
Ο ίδιος πάντως στάθηκε συγχρόνως σε παραμέτρους που δεν αφορούν την Ελλάδα αλλά την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε αναγκαία την υλοποίηση μίας τραπεζικής ένωσης, «το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους», ζητώντας παράλληλα τη δημοσιονομική προσαρμογή και των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών προς την κατεύθυνση ανακατανομής των πλεονασμάτων τους μέσω επενδύσεων στις νότιες χώρες (ή/και ανοχής υψηλότερου πληθωρισμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης).
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως «το καλύτερο νέο» από την ελληνική οικονομία τον αναμενόμενο μηδενισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013. Αντίθετα, υπογράμμισε ως τη δυσμενέστερη εξέλιξη τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 27%.
Αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση, παρατήρησε ότι από το 2009 έως το 2012 έχουν αποχωρήσει 200.000 εργαζόμενοι, γεγονός που κατά τη γνώμη του ανοίγει το δρόμο για την είσοδο νέων υπαλλήλων με προσόντα.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 50 δις αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις πιστώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία πλήρους επιστροφής των καταθέσεων, γεγονός το οποίο συνέδεσε με τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος γύρω από την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αναμένεται να ανατρέψουν το μακροοικονομικό σενάριο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζονται έως 0,5% και πρόσθεσε ότι αυτές θα ανασχεθούν από την αναμενόμενη αυξημένη απόδοση του τουριστικού κλάδου το 2013 (πρόβλεψη για τουλάχιστον 16 εκατ. κρατήσεις).
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φορολογικών παραδείσων, σημειώνοντας ότι οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέρχονται σε 1 τρις ετησίως.
«Οι συζητήσεις, οι οποίες προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, κατέληξαν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση» μέσα από μία «εξαιρετική δημοσιονομική προσαρμογή».
Σε αυτό το πλαίσιο, προέβλεψε ότι «το 2014 θα είναι καλύτερο», προσθέτοντας ότι είναι σαφής η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης «να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται, όπως το ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι». Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα επιτύχει σύντομα πρωτογενές πλεόνασμα».
Ο κ. Τόμσεν δήλωσε εκ νέου ότι σε αυτήν τη φάση του προγράμματος δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές και αυξήσεις φόρων, σημείωσε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και εξέφρασε την άποψη ότι «οι τράπεζες επλήγησαν, αλλά παρέμειναν ισχυρές και συνέχισαν να εξυπηρετούν».
Πάντως, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε σε «αδικίες», οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, όπως η επιμονή της φοροδιαφυγής, η οποία πλήττει σε τελική ανάλυση μέσω επιπλέον επιβαρύνσεων τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η επιμονή των υψηλών τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε αντίθεση με τη μείωση των εισοδημάτων και η προστασία θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σε αντίθεση με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να διορθώσει αυτά τα προβλήματα και η τελευταία συμφωνία μας εστιάζεται ακριβώς σε αυτούς τους τομείς», επισήμανε ο κ. Τόμσεν, ο οποίος στάθηκε στην εν εξελίξει αυτονόμηση της φορολογικής αρχής αλλά και στην αντικατάσταση υπαλλήλων στο Δημόσιο με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού.
«Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στην Ελλάδα», διαμήνυσε ο κ. Τόμσεν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θεωρεί «το ποτήρι μισογεμάτο».
«Το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την Ελλάδα», εκτίμησε ο Laza Kekic, Διευθυντής Ευρώπης του Economist Intelligence Unit.
Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ: «Η πίστη των Ελλήνων στο ευρώ υπερτερεί της άποψης ότι εκτός ευρωζώνης τα πράγματα θα είναι καλύτερα» είπε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Δεν το θέλουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Kekic εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ταχεία ανάκαμψη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται ακόμη τέσσερα με πέντε χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν αρκετές κυβερνήσεις, ο κ. Kekic σημείωσε ότι «είναι μεν απαραίτητα, αλλά μέχρις ενός σημείου. Αν υπερβούμε αυτό το σημείο, υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη ύφεση».
«Η Κύπρος μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη διέρχεται μια κρίση που δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχουν καπνοί που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυρκαγιά» τόνισε ο Λόρδος Peter Mandelson του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου μιλώντας σήμερα στη 17η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Λόρδος Mandelson έκανε λόγο για «τεράστιο βάρος που σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες, τους οποίους οφείλουμε να βοηθήσουμε».
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι αποτελούν τη βάση της ανάκαμψης».
Ο Λόρδος Mandelson τάχθηκε εναντίον των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αποτελούν λύση από μόνες τους. Δεν γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη μόνο με λιτότητα, εις βάρος των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει, παράλληλα, να δώσουμε βαρύτητα στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές».
«Οι πολιτικοί έχουν τη μεγάλη ευθύνη να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη Βρετανία, ο Λόρδος Mandelson απέρριψε μετ' επιτάσεως τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μου φαίνεται τρελό σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα να θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλα, προκαλώντας μια τεχνητή συζήτηση για το κατά πόσον θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ε.Ε.».
«Πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή αγορά, όχι να φύγουμε από αυτήν. Πρέπει να οικοδομήσουμε συμμαχίες με την Ε.Ε. και όχι να απομονωθούμε, όπως φοβάμαι ότι πράττουμε αυτήν τη στιγμή», είπε ο Λόρδος Mandelson.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία έμεινε εκτός του ευρώ «δεν τη βοήθησε, καθώς το Α.Ε.Π. της έχει παραμείνει στάσιμο τα τελευταία τρία χρόνια».
«Απαιτείται να επανεφεύρουμε την οικονομία μας και όχι απλά να ανακατανείμουμε τους πόρους. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς», κατέληξε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιοι έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του κόμματος Λοβέρδου
- Πέθανε η τραγουδίστρια Νινή Zαχά
- «Καταιγίδα» Ειδικών Δυνάμεων στη Κω (Βίντεο)
- «Πολτοποιήθηκαν» τα πόδια του από φρέζα
- Παιδικές ζωγραφιές με θέμα «η Ελλάδα μου»
- Θρηνεί η Πάτρα για τον άτυχο 28χρονο Κώστα
- Πάτρα: Νεκρός από τροχαίο 28χρονος αρτοποιός
- Υπερχρεωμένη μητέρα νίκησε τις τράπεζες
- Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: «Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Δολοφόνοι με αγγελικό πρόσωπο: Σκότωσαν άστεγο για ένα στοίχημα
- Ιωάννινα: Παράδοση προϊόντων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο
- Economist: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση
- Συνάντηση Στουρνάρα με το αμερικανικό «think tank» CFR
- Βίντεο: Ο πιο... αηδιαστικός διαγωνισμός που έχετε δει ποτέ
- Συρία: 10-15 χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους
- «Σίγησε» η τραγουδίστρια Νινή Ζάχα
- Ιράκ: 37 νεκροί και πάνω από 270 τραυματίες
- Αγώνας δρόμου για τον 28χρονο που τραυματίστηκε από φρέζα
- Προανακριτική vs ΣΔΟΕ για τις έντονες καθυστερήσεις στην έρευνα
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Economist: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση
- Προανακριτική vs ΣΔΟΕ για τις έντονες καθυστερήσεις στην έρευνα
- Τετράχρονος διεγνώσθη με τη γρίπη των πτηνών
- Νόμος είναι το δίκιο της πατρίδας
- «Σίγησε» η τραγουδίστρια Νινή Ζάχα
- Γαλλία: Δημοσιεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της κυβέρνησης
- Bundesbank:Nα λειτουργήσουν ταυτόχρονα οι μηχανισμοί για τραπ. ένωση
- Επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος και... συνελήφθησαν
- «Σε συμβολικά δώρα αναφέρεται η διάταξη για το "φακελάκι"»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκάνδαλα και ψίθυροι ανάγκασαν τον Ολάντ να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών
- Καλύτερος… επενδυτής ο χιμπατζής από έναν χρηματιστή
- Απο 21 Μαϊου μέχρι 14 Ιουνίου οι εξετάσεις
- Στην 3η ταχύτητα της παγκόσμιας οικονομίας η ΕΕ
- Προανακριτική: Δεκαήμερη παράταση εργασιών
- ΙΝΚΑ: Στοπ στην επιβολή προστίμων σε ανασφάλιστα οχήματα
- Πανεύκολο μανικιούρ σε πολύ λίγο χρόνο
- «Ντρέπομαι για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης»
- "Συμφωνία για ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ" το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου