Eπιστολή-απάντησή του Κυρ. Μητσοτάκη στην Wall Street Journal

«Για πρώτη φορά, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αναφορά για όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις στη χώρα, η πορεία των οποίων ελέγχεται σε τακτική βάση» τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική δημόσια διοίκηση μεταρρυθμίζεται».

Σε επιστολή του στη «Wall Street Journal», ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η λειτουργία πειθαρχικών επιτροπών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας». Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για

τα γεγονότα στο Παγγαίο, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την «απόλυτη δέσμευση» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τερματισμό των μακρών καθυστερήσεων ως προς τη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών του δημόσιου τομέα, επιδεικνύοντας παράλληλα, όπως σημειώνει, «απόλυτο σεβασμό» στις νομικές και συνταγματικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, συνεχίζει ο υπουργός, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι για την υπόθεση στο Παγγαίο έχει εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση, τόσο από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης όσο και από την πειθαρχική επιτροπή το 2010, ένα χρόνο αφότου διεπράχθη το έγκλημα. Αυτό το μήνα αναμένεται η απόφαση για την έφεση που έχει ασκηθεί, ενώ ο Δήμος Παγγαίου θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής για την απόλυση των δύο καταδικασθέντων έως την 17η Νοεμβρίου, όπως ορίζει η ελληνική δικαιοσύνη, ημερομηνία που πριν από την οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην επιστολή του στη «Wall Street Journal», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την πλήρη εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα στο δημόσιο τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας. Και μέχρι στιγμής, όπως τονίζει, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και άρχισαν ήδη να αποφέρουν αποτελέσματα. Τέλος, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διατυπώνει την άποψη ότι σήμερα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα κατανοούν ότι τίθεται σε εφαρμογή η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα και ότι θα γίνει επανεξέταση υποθέσεων άνευ καθυστερήσεων.

Σε μόλις λίγους μήνες, περισσότερες από 1.000 πειθαρχικές υποθέσεις επανεξετάστηκαν πλήρως, ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση άλλων 2000 υποθέσεων, σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αναφορά για όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις στη χώρα, η πορεία των οποίων ελέγχεται σε τακτική βάση. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό δημόσιο όλα τα αναγκαία δίκτυα, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για την εξέλιξη πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της «Wall Street Journal» προβαλλόταν η θέση ότι σχεδόν 3 χρόνια μετά την ισόβια και πολυετή κάθειρξη αντίστοιχα δύο δημοτικών υπαλλήλων για τη δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, οι προφυλακισθέντες δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην εν λόγω ανταπόκριση, με αφορμή το αίτημα των διεθνών πιστωτών προς την Αθήνα να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κρίθηκαν ως ακατάλληλοι στο έργο τους, υποστηριζόταν ότι η περίπτωση του Παγγαίου αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η εκπλήρωση του αιτήματος της τρόικας.

Μεταξύ άλλων, σημειωνόταν επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι περίπου 2.100 υπάλληλοι βρίσκονται υπό πειθαρχική επιτήρηση, με το ήμισυ εξ αυτών να κατηγορείται για εγκληματικές δραστηριότητες, ωστόσο συνεχίζουν να λαμβάνουν είτε ολόκληρο είτε μέρος του μισθού τους, λόγω των εξαιρετικά περίπλοκων πειθαρχικών διαδικασιών, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Τέλος, υπογραμμιζόταν ότι το περασμένο καλοκαίρι έγινε περικοπή περίπου 2.660 θέσεων εργασίας, μετά την παύση της λειτουργίας του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε «μια κίνηση εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», την οποία εργατικά σωματεία δημοσίων υπαλλήλων δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν δικαστικώς, όπως αναφέρθηκε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι 226 άτομα έχουν απολυθεί λόγω πειθαρχικών παραβάσεων από τα μέσα του 2012 και υποσχέθηκε ότι οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις θα σπάσουν το καθιερωμένο επί μακρό χρονικό διάστημα «κλίμα απραξίας και ατιμωρησίας» που παρακωλύει τις πειθαρχικές διαδικασίες στο δημόσιο τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα