Financial Times: Ο Τόμσεν απειλεί να κόψει τη «γραμμή ζωής» της Ελλάδας

23:37 4/5/2015 - Πηγή: NewsBomb
Η Ελλάδα βρίσκεται τόσο μακριά από την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος στήριξης, ώστε το ΔΝΤ απειλεί να αποσύρει την…

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας, η απειλή για διακοπή στήριξης προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, εκτός εάν υπάρξει σημαντική «διαγραφή» του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, μεταφέρθηκε στους υπουργούς Οικονομικών

της Ευρωζώνης, από τον Poul Thomsen.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ απειλεί να μην εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς το σύνολο αυτών των χρημάτων η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την χρεοκοπία. Το 50% των εν λόγω κεφαλαίων θα προέλθουν από το ΔΝΤ και χωρίς αυτά εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά εντός του Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι – συνεχίζει ο κ. Spiegel – είναι απόλυτα αντίθετοι σε ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους, αλλά την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Eurogroup της Ρίγα, ο κ. Thomsen, υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από την Ελλάδα έδειξαν ότι η χώρα βρίσκονταν σε τροχιά να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος.

Βάσει, όμως, των στόχων του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για φέτος.

Με το μεγάλο πλεόνασμα να μετατρέπεται πλέον σε σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα του ελληνικού χρέους θα εκτοξευθούν εκ νέου. Αυτό θα αναγκάσει την Αθήνα είτε να λάβει εκτεταμένα μέτρα λιτότητας ή τους Ευρωπαίους πιστωτές να δεχθούν διαγραφή του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, όπως, τουλάχιστον πιστεύει το ΔΝΤ.

Οι παρόντες αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο κ. Thomsen μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του 3ωρου Eurogroup.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη σύνοδο. Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι τόσο η Αθήνα (σ.σ.: σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων λιτότητας), η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η διαμάχη του ΔΝΤ και της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τρία χρόνια το ΔΝΤ αρνήθηκε να εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο μίας δόσης, λόγω του φόβου του ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνονταν αρκετά γρήγορα.

Το ΔΝΤ υπέγραψε την εκταμίευση μόνο αφού το Eurogroup εξέτασε – αν και ποτέ δεν προχώρησε σε εφαρμογή – να διαγράψει μέρος των δανείων που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση του ελληνικού ελλείμματος, ενώ η χώρα το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% - και υπήρχαν υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις ότι μπορεί να επιτύχει κάτι ανάλογο και στο μέλλον – θα οδηγήσει και σε αύξηση ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο, αφού, όμως, πρώτα εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι αρχικά εκτίμησαν ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, όμως, το αυξημένο έλλειμμα μάλλον θα οδηγήσει και σε ανατίμηση αυτού του ποσού.

Ελλάδα και πιστωτές εξακολουθούν να διαφωνούν για αρκετά θέματα, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι πιο παραγωγικές απ' ότι ήταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 3μηνου.

Αν και οι περισσότεροι δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup, αρκετοί εξ αυτών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ασκούν πιέσεις ώστε το Eurogroup να «αγοράσει» περισσότερο χρόνο.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα συμφωνηθεί ένα ανακοινωθέν που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Εάν η Αθήνα είχε τη δυνατότητα να εκδόσεις περισσότερα έντοκα, θα μπορούσε, προσωρινά, να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα