G20: Μεγάλες πιέσεις στην Ευρώπη για την κρίση χρέους

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δέχονται τις πιέσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και των αναπτυσσόμενων οικονομιών να κάνουν «φιλόδοξα βήματα» προς την επίλυσή της.

Σύμφωνα με σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για τη σύνοδο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι μεγαλύτερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες παγκόσμιες οικονομίες προέτρεψαν

την Ευρώπη να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία μαίνεται για περισσότερο από δύο χρόνια και οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν τη βοήθεια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξανάγκασε την Ισπανία να αναζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 σημείωσαν ότι η νίκη των μνημονιακών κομμάτων στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές δεν κατάφερε για πολύ να ηρεμήσει τις αγορές ή να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι περαιτέρω αναταραχή θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί θετική προοπτική για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. «Νομίζω ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δίνουν μια ένδειξη ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές όχι μόνο για τις προσπάθειες των Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά επίσης και για να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους διεθνείς εταίρους τους για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους», είπε συγκεκριμένα.

Για να τονίσει το ενδιαφέρον του ως προς την άμεση επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδίωξε συνάντηση μετά το πέρας των εργασιών με όσους Ευρωπαίους ηγέτες βρίσκονταν στο Λος Κάμπος, μεταξύ των οποίων και την Άνγκελα Μέρκελ. Με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μάλιστα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο Ομπάμα δήλωσε ικανοποιημένος από τις κινήσεις που στόχο έχουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

456 δισ. για το τείχος προστασίας του ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι οι νέοι πόροι για το τείχος προστασίας έφθασαν τα 456 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών.

«Μεγάλες και μικρές χώρες ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας και άλλες είναι πιθανόν να τις ακολουθήσουν...Κατά συνέπεια, το σύνολο των δεσμεύσεων που διατυπώθηκαν ανέρχεται σε 456 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί σχεδόν στον διπλασιασμό της δανειοδοτικής μας ικανότητας», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι συναντήθηκαν πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεισφοράς τους στο ΔΝΤ με την πρόθεση να την συνδέσουν με σειρά μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του Ταμείου που εκκρεμούν και θα αυξήσουν το ειδικό βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών στους μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων. Επίσης, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους

Keywords
Τυχαία Θέματα