H.Π.Α. – Λιβύη: Πάντοτε σε ένταση μεταξύ τους

Μπορεί ο Μουαμάρ Καντάφι να είναι πια νεκρός, όμως οι «δυσκολίες» στις σχέσης Η.Π.Α. και Λιβύης δεν έχουν τελειώσει. Η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη την περασμένη εβδομάδα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο έντασης.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

To λιντσάρισμα του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς ανήμερα της «μαύρης» επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα απίστευτο γεγονός που δείχνει

ότι η κόντρα Ισλάμ και Δύσης (που προσωποποιείται, για τους Μουσουλμάνους, κυρίως στις ΗΠΑ) έχει ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο μέλλον μπροστά της.

Καθώς δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό που συνέβη ήταν εντελώς αυθόρμητο, ή αν υπήρχε ένα προκαθορισμένο πλάνο για την δολοφονία του και καθώς οι αντιδράσεις για την αμερικανική ταινία που προσβάλει τον Μωάμεθ (όπως θεωρούν οι Μουσουλμάνοι) συνεχίζονται και σε άλλες χώρες, είναι δύσκολο να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα αυτήν την στιγμή για το τι ακριβώς σημαίνει η δολοφονία του Αμερικανου πρέσβη και το πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί που έχουν και τις προεδρικές εκλογές του στις 9 Νοεμβρίου. Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε όλο το ιστορικό των σχέσεων Η.Π.Α. και Λιβύης που ξεκίνησαν πριν 6 δεκαετίες.

1951: Η δημιουργία ενός νέου κράτους

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ήττα της Ιταλίας, το έθνος της Λιβύης (αποικίας των Ιταλών μέχρι τότε) ήταν χωρισμένο σε 3 προτεκτοράτα που ήλεγχαν οι Βρετανοί (Τρίπολη και Κυρηναϊκή) και οι Γάλλοι (Φεζάν). Οι Αμερικανοί πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της πρότασης των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία ενός κράτους της Λιβύης και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έστειλαν διπλωματική αποστολή και πολύ σύντομα ίδρυσαν και πρεσβεία εκεί.

Η επιμονή των Αμερικανών για ανεξαρτητοποίηση των Λιβύων δεν ήταν τυχαία. Τα πετρέλαια της χώρας θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να ελεγχθούν από τις δικές τους εταιρείες έτσι, ανεξάρτητα από τα γαλλικά και τα βρετανικά συμφέροντα.

1969: Ο Καντάφι έρχεται στην εξουσία

Όταν όμως ο Καντάφι έκανε την επανάσταση και πήρε την εξουσία, μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να κρατικοποιήσεις τις πετρελαιοπηγές. Κάτι που «πάγωσε» τις σχέσεις των δύο κρατών. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στη Λιβύη, ενώ το 1979, μετά από μια παρόμοια επίθεση κατά της πρεσβείας τους, όπως αυτή της περασμένης Τρίτης, αποφάσισαν να αποσύρουν το διπλωματικό τους σώμα από τη χώρα.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1979, μάλιστα, οι ΗΠΑ έβγαλαν μια επίσημη ανακοίνωση όπου κατηγόρησαν την Λιβύη ως ένα κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία.

1981: Ο κόλπος της Σίδρας

Στις 19 Αυγούστου του 1981 δύο λιβυκά αεροσκάφη Sukhoi (σοβιετικής κατασκευής) επιτέθηκαν σε αμερικανικά που εκτελούσαν ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, σε μια περιοχή που η Λιβύη θεωρούσε ότι ανήκε στα χωρικά της ύδατα. Τα αμερικανικά αεροσκάφη κατάφεραν να καταρρίψουν το ένα λιβυκό, προκαλώντας διεθνή αναταραχή.

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ δεν σταμάτησαν εκεί. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με το κλίμα μεταξύ των δύο χωρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα