Hurriyet: «Γιατί ένας «Τούρκος Τσίπρας» θα ήταν σχήμα οξύμωρο»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει θέμα και στα Τουρκικά ΜΜΕ, που δημοσιεύουν άρθρα γνώμης περί του νέου πρωθυπουργού και του…

Αναλυτικότερα, ο Μπουράκ Μπεκντίλ στο άρθρο του με τίτλο «Γιατί ένας "Τούρκος Τσίπρας" θα ήταν σχήμα οξύμωρο», επισημαίνει ότι όλοι και όλα στην Τουρκία ενθουσιάστηκαν όταν ο νέος αποστάτης ηγέτης της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας,

κέρδισε αυτό που θα έλεγε κανείς εκλογές - ορόσημο. «Οι φιλοκυβερνητικοί είναι χαρούμενοι γιατί ήρθε στην εξουσία "ένας μεταρρυθμιστής, όπως οι Τούρκοι ηγέτες". Οι αριστεροί Τούρκοι είναι επίσης χαρούμενοι. "Ο Έλληνας Τσε (Γκεβάρα) είναι τώρα στην εξουσία. Εάν, όπως έλεγε και το σύνθημα της εκστρατείας του κ.Τσίπρα, η ελπίδα έρχεται στην Ελλάδα, τότε θα έρχεται και στην Τουρκία», γράφει ο Μπεκντίλ.

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στην ριζοσπαστική/κομμουνιστική ρητορική. «Δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι άθεος, ή ότι έχει μία σύντροφο που δεν έχουν παντρευτεί, και παιδιά (το ένα από τα οποία έχει ονομάσει Ερνέστο, προς τιμήν του Τσε). Έχει προκαλέσει ανοιχτά την Ελληνική Εκκλησία. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ηγετική μορφή διαδηλώσεων σαν αυτές του Γκεζί στην Τουρκία. Ένας Τούρκος Τσίπρας ίσως αυτή τη στιγμή να ήταν στη φυλακή για το ρόλο του στις διαδηλώσεις για το Γκεζί, εάν δεν είχε τραυματιστεί ή σκοτωθεί από τις σφαίρες ή τα δακρυγόνα. Για τον μέσο Τούρκο θα ήταν "τρομοκράτης"», προσθέτει.

«Οι Έλληνες είναι ενθουσιασμένοι παρά το σισσύφειο έργο που τους περιμένει», τιτλοφορεί το άρθρο της η Αριάννα Φερεντίνου. «Δεν το περίμενα. Αυτό το μικρό αγοράκι! Και τώρα ηγέτης της Ελλάδας»!... Η φράση αυτή ανήκει σε έναν ηλικιωμένο άνδρα που προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του εις μάτην και τα σκουπίζει με το χέρι του. Πάνω από 40 στενοί και μακρινοί συγγενείς που φέρουν το ίδιο επίθετο με τον Έλληνα πρωθυπουργό ζουν στο χωριό Αθαμάνιο στα Τζουμέρκα της Ηπείρου», σημειώνει η αρθρογράφος περιγράφοντας τους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του κ.Τσίπρα που υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τη νίκη του.

Και συνεχίζει: Εχει περάσει λιγότερο από μία εβδομάδα από την ημέρα που η Ελλάδα κυβερνάται από ένα αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεργασία ενός μικρότερου εταίρου, των συντηρητικών Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Αυτή η αιφνίδια, αλλά όχι μη αναμενόμενη αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στην Ελλάδα σόκαρε την Ευρώπη. Σε μία χρονική περίοδο οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα γυρίζει μία νέα σελίδα, προκαλώντας τις αυστηρές συνταγές λιτότητας που επιβάλλονται κυρίως από τη Γερμανία στον χρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο».

«Έπειτα από πέντε χρόνια στο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο έχει οδηγήσει σχεδόν τους μισούς πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, η Ελλάδα τώρα υπό τη νέα της κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η συνταγή τους είναι λάθος και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για ένα υπερχρεωμένο κράτος της ευρωζώνης», προσθέτει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου, η δημοσιογράφος αναφέρεται στις εξαγγελίες των υπουργών, οι οποίες λόγω της έλλειψης επαγγελματισμού αφενός και η δίψα να δώσουν στους πολίτες ό,τι υποσχέθηκαν προκάλεσαν κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και εκτόξευση των spread. Ακόμη, σημειώνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει λάβει τα μηνύματα. «Ο ευρωπαίκός βορράς πιέζει για συνέχιση της λιτόηττας. Ο Νότος που υποφέρει βλέπει τον Τσίπρα ως τον ηγέτη της νέας Ευρώπης, που θα οδηγήσει την ήπειρο πίσω στις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας (...)», τονίζει.

Τέλος, η Αχού Οζγιούρτ στο δικό της άρθρο υπογραμμίζει ότι οι αριστεροί και οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης στην Τουρκία μπορεί να χάρηκαν και να ενθουσιάστηκαν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στην ουσία θα ήταν ένας εφιάλτης για το αντιπολιτευτικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Anadolu Partιsι (AP).

«Πρώτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε πλήρη αντίδραση με τα CHP και ΑΡ. Ο Τσίπρας βρίσκεται στην πολιτική σκηνή από τα 20 του χρόνια, αλλά δεν έχει αλλάξει πολιτική θέση, δεν έχει μετακινηθεί από το ένα κόμμα στο άλλο, δεν ανήκει στη γραφειοκρατική ελίτ ή σε πολιτική δυναστεία. Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα είχε μηδενικές (και το εννοώ μηδενικές) πιθανότητες εντός του CHP και του Anadolu», υποστηρίζει η αρθρογράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα