Le Monde: Πιέζουμε τους Έλληνες να κάνουν ανέφικτα πράγματα

«Το μνημόνιο μπορεί να πέρασε, αλλά η Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα σωθεί;» είναι το ερώτημα που θέτει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Σε δημοσίευμα, με τον τίτλο «Η θεραπεία της λιτότητας δεν επαρκεί για την ελληνική οικονομία», η εφημερίδα αναφέρεται στις εκτιμήσεις ειδικών, που αμφιβάλλουν για την επιτυχία των μέτρων, που θα πρέπει να εφαρμοστούν εν μέσω κινδύνων για κοινωνική έκρηξη.

«¨Η

Ελλάδα είναι ένα παιδί άρρωστο. Πρέπει να του επιτρέψουμε να πάει καλύτερα. Δεν θα επουλωθεί πλήρως» υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Προμπέν, επικεφαλής οικονομολόγος οικονομικού ινστιτούτου με έδρα τη Βοστόνη.

Η Νατάσα Βαλά, οικονομολόγος της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η έγκριση των μέτρων προκάλεσε μια ανάσα ανακούφισης, ωστόσο δεν επαρκεί για να λύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδας.

Ένας άλλος οικονομολόγος επισημαίνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας αφορά την αναδιάταξη της οικονομία της, την ώρα που η χώρα δεν παράγει αρκετά και χρειάζεται εξωτερικά κεφάλαια.

Ωστόσο, για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές πρέπει να αυξηθούν, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η διαδικασία αυτή θέλει χρήματα και χρόνο. Η τρόικα επιλέγει μια διαδικασία πιο γρήγορη και πιο επίπονη, που εμπεριέχει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης.

Ο δρόμος της Μεγάλης Ύφεσης

Ωστόσο, η επιλογή της τρόικας αναμένεται ότι θα μειώσει εκ νέου το ΑΕΠ, και η χώρα θα οδηγηθεί στη Μεγάλη Ύφεση.

Μια άλλη επιλογή που βάζουν ορισμένοι στο τραπέζι είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με την υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, η χώρα θα οδηγηθεί στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά πιο ανώδυνα. Ωστόσο, ο Προμπέν εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδιαγραφεί. Πέραν των πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων, που ενδεχομένως είναι καταστροφικές, η λύση θα ήταν άχρηστη, αφού η ελληνική βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τονίζει.

Εν ολίγοις, καταλήγει το δημοσίευμα, το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί για την ώρα είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα. «Πιέζουμε τους Έλληνες να κάνουν ανέφικτα πράγματα. Είναι, χωρίς αμφιβολία, το μέγιστο λάθος», επισημαίνει η Βαλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα