O ύποπτος ρόλος του ΔΝΤ - «Επικίνδυνα» παιχνίδια με τις τράπεζες

13:23 6/3/2014 - Πηγή: NewsBomb

Γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τα τεστ αντοχής? Γιατί κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με φόντο τις ελληνικές τράπεζες και κυρίως το

ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστούν μετά τα τεστ αντοχής της Blackrock?

Η κυβέρνηση, εν μέσω αντιδράσεων και διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών, αποφασίσει να προχωρήσει .. μονομερώς με τα δικά της στοιχεία στην ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για την ελληνική οικονομία, χρονική συγκυρία.
Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, προσπάθησε χθες αργά το βράδυ να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει διαφορετική διαχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στη στάση του Πολ Τόμσεν, κάλεσε το ΔΝΤ να τα βρει με την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο μέσο αυτής της κόντρας.

Η σημερινή μέρα πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για την έκβαση της αξιολόγησης, αφού ο διοικητής της ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Blackrock.

Το «φιάσκο» της ανακεφαλαιοποίησης

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να εξαιρέσει από την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικα το θέμα των τραπεζών, προκειμένου το Eurogroup της Δευτέρας να μην ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό «αγκάθι». Με βάση αυτό το σενάριο, η έκθεση των δανειστών δεν θα αναφερθούν στα κεφαλαιακά κενά των ελληνικών τραπεζών, με δεδομένο ότι υπάρχουν αποκλίσεις στο ύψος που θα απαιτηθούν ανάμεσα σε ΤτΕ-ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα γίνει με τους όρους και τα αποτελέσματα που αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο Γιώργος Προβόπουλος. Εκτιμάται ότι το κενό θα είναι 6 δις ευρώ που ίσως φτάσει και τα 6,2 δις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αν οι δανειστές επιμείνουν ότι υπάρχουν διάφορες στο ύψος του κενού, τότε οι τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση στο απώτερο μέλλον!

Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με τη στάση του ΔΝΤ. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι και κατά τις χθεσινές συσκέψεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί στις ελληνικές προτάσεις, ενώ φέρεται να έλαβαν αποστάσεις από τις σκέψεις της κυβέρνησης για μεταφορά του τραπεζικού ζητήματος μετά το Eurogroup.

Το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς αναφέρει ότι τα τεστ αντοχής των τραπεζών δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΔΝΤ και του Eurogroup, αλλά λόγο μπορεί να έχει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου υπάρχει περιθώριο να εξαιρεθεί από τη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας.

Μάλιστα, η σύσκεψη των δυο κυβερνητικών εταίρων χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών πρότειναν ως μια πιο συμβιβαστική λύση, την εξαίρεση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών από την έκθεση της τρόικα μέχρι να ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής έως το τέλος του έτους, τα οποία θα διενεργηθούν από την εταιρία Oliver Wyman.

Ο «ύποπτος» ρόλος του ΔΝΤ

Τα τεστ αντοχής της ελληνικών τραπεζών αμφισβητούνται κυρίως από το ΔΝΤ ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, αλλά και το σενάριο που επιλέγει να υιοθετήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η στάση του Ταμείου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που όλα δείχνουν ότι η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα είναι πολύ κοντά, σε μια μακρά αξιολόγηση που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2013 και ακόμα είναι σε εξέλιξη, ενώ έρχεται λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές εδώ και μέρες τη στάση που θα κρατήσει για το θέμα των τραπεζών, μέσω διαρροών προς διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το «διπλό» δημοσίευμα των Financial Times που τάραξε τα νερά στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για έκθεση που έχει στα χέρια του το ΔΝΤ, η οποία δείχνει ότι το κεφαλαιακό κενό των ελληνικών τραπεζών φτάνει έως και τα 20 δις ευρώ.

Ο διεθνής οργανισμός μπορεί να αρνείται κατηγορηματικά ότι κρύβεται πίσω από τα δημοσιεύματα, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ακόμα και πολιτικά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια έχουν να κάνουν με την κόντρα ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ για τον τρόπο δράσης της Ευρώπης έναντι της τραπεζικής κρίσης. Η άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αφορμή την Ελλάδα, πιέζει την Ευρώπη να υιοθετήσει το ίδιο σενάριο για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται, η εκάστοτε έκθεση για τα τεστ αντοχής περιέχει τρια σενάρια: Το ευνοϊκό, το ενδιάμεσο και το ακραίο. Το ΔΝΤ, θέλοντας να ασκήσει νέες πιέσεις προς την Ευρώπη, επιχειρεί να δεσμεύσει την ΕΚΤ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση. Σε περίπτωση λοιπόν, που στην Ελλάδα επιλεχθεί το ευνοϊκό σενάριο, στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν μπορεί να γίνει επιλογή άλλου σεναρίου, καθιστώντας αναξιόπιστα το ευρωπαϊκό τραπεζικό οικοδόμημα.

Οι στόχοι της Ελλάδας

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να περάσει «αλώβητη» το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές, έχοντας τη θετική αξιολόγηση της τρόικα και την απόφαση για εκταμίευση της δόσης. Θέτοντας εκτός το ζήτημα των τραπεζών, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης περιορίζονται στο ελάχιστο, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει μεταβεί πλέον σε πολιτικό επίπεδο, με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται αύριο στο Δουβλίνο για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να έχει μια επαφή με την Άγκελα Μέρκελ.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο, εκτιμάται ότι ρίχνει το βάρος στο άτυπο Eurogroup της Πρωταπριλιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Εκεί αναμένεται να λάβει και τα θετικά σχόλια των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με φόντο το πέρας του τρέχοντος δανειακού προγράμματος της Ελλάδας.

Σε περίπτωση που το Eurogroup της Δευτέρας δεν έχει την έκβαση που επιθυμεί η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα αποφασίσει για την (σταδιακή ;) εκταμίευση των δόσεων. Όλα αυτά θα κριθούν στις διαβουλεύσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες δηλαδή πριν αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν η τριμερής επιτροπή θα επανέλθει στην Αθήνα από .. βδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για τις τράπεζες

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα