RSF: 71 δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους το 2013

Εβδομήντα ένας δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2013 ασκώντας το λειτούργημά τους, ένας αριθμός ο οποίος είναι μειωμένος σε σύγκριση με το 2012 αλλά συνοδεύτηκε από μια «σημαντική» αύξηση των απαγωγών, σύμφωνα με τον απολογισμό της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF).

Το 2012 είχαν χάσει τη ζωή τους 88 δημοσιογράφοι. Το 2013, ο απολογισμός καταγράφει «ελαφρά πτώση» (-20%), αλλά παραμένει σε «αυξημένο επίπεδο», σύμφωνα με τους RSF.

«Η Συρία, η Σομαλία και το Πακιστάν διατήρησαν την θέση τους στην πρώτη πεντάδα των χωρών όπου σημειώνονται

οι περισσότερες δολοφονίες των επαγγελματιών» του τομέα των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό της για την ελευθερία της πληροφόρησης. «Σε αυτές προστέθηκαν φέτος η Ινδία και οι Φιλιππίνες, οι οποίες αντικατέστησαν το Μεξικό και την Βραζιλία».

Από τους δημοσιογράφους οι οποίοι σκοτώθηκαν φέτος, οι τέσσερις στους δέκα έπεσαν θύματα συρράξεων, υπογράμμισε η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι 71 δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους το 2013 στην πλειονότητά τους απασχολούνταν στον Τύπο (37%), στο ραδιόφωνο (30%) και την τηλεόραση (30%). Μόλις το 3% απασχολούνταν σε πλατφόρμες ενημέρωσης στο Διαδίκτυο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα θύματα ήταν άρρενες (96%).

Η οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων σημείωσε ότι η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από τη "σημαντική" αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων οι οποίοι απήχθησαν: 87, από 38 το 2012 (+129%).

Η μεγάλη πλειονότητα των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρθηκε την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (71) αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική (11).

Σύμφωνα με την RSF, 49 δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Συρία το 2013 και 14 στη Λιβύη.

Εξάλλου, κατά την ίδια ΜΚΟ, «τουλάχιστον 178 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι σήμερα» σε διεθνές επίπεδο. «Η Κίνα, η Ερυθραία, η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία παρέμειναν, όπως και το 2012, οι πέντε κυριότεροι δεσμοφύλακες δημοσιογράφων στον κόσμο», σημείωσε η RSF.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα