RT: Κυπριακό σενάριο για τη Ρουμανία;

13:41 1/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Από την Παρασκευή 29 Μαρτίου άρχισαν να φθάνουν πληροφορίες ότι στις ρουμανικές τράπεζες παρατηρείται ένα είδος πανικού, οι άνθρωποι μεταφέρουν τα χρήματα από τις μικρές και μεσαίες τράπεζες σε μεγάλες, μειώνουν τις καταθέσεις τους έως ποσά μικρότερα των 100 χιλιάδων ευρώ ή κλείνουν εντελώς τους λογαριασμούς τους.

Γιατί αντέδρασαν πρώτοι στην κατάσταση της Κύπρου

και τόσο νευρικά οι Ρουμάνοι, ρωτήσαμε τον επικεφαλής του Τμήματος προβλημάτων ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Ούτκιν:

Αυτός είναι ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση εδώ είναι προβληματική. Πανζουρλισμός με την αλλαγή της κυβέρνησης. Κακή ποιότητα στο σύστημα διοίκησης. Πολλές κατηγορίες για διαφθορά, που προκύπτει από την αδυναμία, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, να αμείβονται αξιοπρεπώς οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η τοπική ελίτ ενοχλείται, που η ΕΕ δεν το κατανοεί αυτό. Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τη σειρά τους, δεν πιστεύουν στην ικανότητα των ρουμανικών Αρχών να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη φιγούρα του προέδρου Μπασέσκου. Είναι δυσαρεστημένοι μαζί του τόσο στη Ρουμανία, όσο και στο εξωτερικό. Η αποχώρησή του και η εκλογή νέου αρχηγού του κράτους θα μπορούσε να καταστεί μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ένα σύμβολο της νέας ρουμανικής πολιτικής.

Απομένουν τρεις μήνες στη Ρουμανία, ώστε σε αντάλλαγμα για την επόμενη δόση των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που της χορηγήθηκαν, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών. Και όπως γνωρίζουμε αυτό σημαίνει περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 25 %, των συντάξεων κατά 15 %, αύξηση του ΦΠΑ από το 4 στο 24 %, κατάργηση σειράς κοινωνικών προγραμμάτων. Για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους το 2013, η χώρα θα πρέπει να βρει 5,2 δισ. ευρώ. Μπορεί ίσως όχι μάταια να φοβούνται οι Ρουμάνοι ότι θα εφαρμοστεί και σ’ αυτούς το σενάριο της Κύπρου; Να τι λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας «Troika Dialog» Γεβγκένι Γκαβριλένκοφ:

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα της Κύπρου προέρχονται από το ότι το ενεργητικό του τραπεζικού τομέα είναι περίπου 7 φορές μεγαλύτερο του συνόλου του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στη Ρουμανία, η κατάσταση εδώ είναι εντελώς διαφορετική. Τα μεγέθη του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ουσιαστικά μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ. Έστω και μόνο γιατί ως ανεξάρτητος αυτός ο τομέας υπάρχει μόνο τα τελευταία 20 χρόνια. Προβλήματα με μεμονωμένες τράπεζες στη Ρουμανία φυσικά δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αλλά μεγάλη συστημική κρίση, όπως η κυπριακή, δεν αναμένω.

Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Στη Μόσχα συζητούν την κατάσταση γύρω από τη θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, την Uniastrum Bank, η οποία όμως χρηματοδοτείται ανεξάρτητα και το ύψος των κεφαλαίων της σε λογαριασμούς-ανταποκριτές στο νησί είναι μόλις 6 %. Αλλά πόσα είναι αυτά τα ποσά στην τράπεζα Marfin Ρουμανίας, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η οποία πρόκειται να εκκαθαριστεί; Ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας διαβεβαίωσε ότι το κράτος εγγυάται την ασφάλεια των καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην προβληματική Marfin Ρουμανίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι κάτοχοι καταθέσεων άνω του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ στη χώρα δεν ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες άτομα. Επομένως, ακόμη και εάν κάποιος πληγεί, τότε δεν θα είναι η μεγάλη μάζα των καταθετών...

Keywords
Τυχαία Θέματα