RT: Το Διαδίκτυο ως υποκατάστατο των ναρκωτικών;

Εάν έχετε τη δυνατότητα διεξόδου στο διεθνή ιστό της αράχνης, τότε αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε στα δίχτυα της. Όπως και άλλα δύο δισεκατομμύρια των προκατόχων σας.

Η "Φωνή της Ρωσίας" μαζί με την ψυχολόγο Ιρίνα Λουκιάνοβα προσπάθησαν να διερευνήσουν τους τρόπους να μην πέσετε στις εικονικές παγίδες, τις οποίες έχουν τοποθετήσει με επιδεξιότητα και αγάπη, για εμάς στο Διαδίκτυο:

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τους δύο τρόπου χρήσης του Διαδικτύου. Ο πρώτος είναι η χρήση του για επαγγελματικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως, δεν υπάρχουν προβλήματα. Χρησιμοποιούμε

το Διαδίκτυο με ακρίβεια και για συγκεκριμένους λόγους. Όταν όμως το χρησιμοποιούμε για τις προσωπικές μας ανάγκες και για διασκέδαση, τότε οι χρήστες, πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι ασθενείς μου συχνά μου παραπονιούνται ότι χάνουν πολύ χρόνο και χρήματα για διασκέδαση. Ιδιαίτερα πολλά χρήματα δαπανώνται για τα παιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα.

Αυτό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού τα παιχνίδια μπορεί κανείς αρχικά να τα κατεβάσει δωρεάν. Δεν είναι όμως όλα τόσο απλά. Η Ιρίνα Λουκιάνοβα προειδοποιεί:

Παίζετε παιχνίδια, διασκεδάζετε, νιώθετε καλά. Ο χρόνος κυλάει χωρίς να το καταλαβαίνετε. Έχετε απορροφηθεί τόσο πολύ από το παιχνίδι που δεν μπορείτε να σταματήσετε. Θέλετε να παίξετε κι άλλο, κι άλλο, όσο περισσότερο όμως απορροφάστε στο δωρεάν εικονικό κόσμο, τόσο περισσότερα θέλετε από αυτόν. Είναι κάτι ανάλογο με τα ναρκωτικά.

Δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο γρήγορα θα αρχίσετε να ξοδεύετε το μισό σας μισθό για την αγορά εικονικών όπλων, τα οποία θα σας βοηθήσουν να νικήσετε σε μια ακόμη online μάχη σας. Το πάθος δε θα σας επιτρέψει να σταματήσετε μόνοι σας. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού:

Αναμφίβολα, η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να μην ξεκινήσετε καν. Ποιος από εμάς όμως ακούει; Γιατί, αν έχετε ήδη πιαστεί στο αγκίστρι και αρχίσατε να παίζετε, τότε δεν αξίζει να αγοράζετε από τους παρόχους παιχνιδιών κάποιες επιπλέον υπηρεσίες και μπόνους: αυτό θα σας δέσει ακόμη πιο πολύ με τον εικονικό κόσμο. Επιπλέον, περιορίστε το χρόνο παραμονής σας στο παιχνίδι κατά μέγιστο χρόνο τις δύο ώρες. Αν είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό από μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας. Ωστόσο, το καλύτερο απ' όλα είναι να βρείτε νέα χόμπι, τα οποία απαιτούν τη μέγιστη δυνατή αφοσίωση και προετοιμασία. Για παράδειγμα, χορός, πολεμικές τέχνες ή τρέξιμο. Σε αυτά μπορείτε να νιώσετε το στοιχείο του συναγωνισμού, πράγμα που αναμφίβολα θα σας βοηθήσει να περάσετε από τον κυβερνοχώρο στην πραγματική ζωή.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στον εικονικό κόσμο των παιχνιδιών για τελείως διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Άλλος για να σκοτώσει τον ελεύθερο χρόνο του, άλλος εξαιτίας του ψυχικού κενού και της μοναξιάς, ορισμένοι προσπαθούν να αυτοεπιβεβαιωθούν, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν στη συνηθισμένη ζωή. Όποιο όμως κι αν είναι το σημείο εκκίνησης, θα πρέπει να θυμόμαστε πολύ καλά ότι φεύγοντας από την πραγματική ζωή και κρυπτόμενοι στους λαβυρίνθους του κυβερνοχώρου από όλα τα καθημερινά μας προβλήματα, στην πραγματικότητα φεύγουμε και κρυβόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό όμως δεν είναι το πιο τρομακτικό απ' όλα;

Keywords
Τυχαία Θέματα