Reuters: «Η Ελλάδα ίσως πέταξε τη μεγαλύτερη ελπίδα για συμφωνία»

Την άποψη ότι η Ελλάδα ενδέχεται να έχει πετάξει την ευκαιρία για μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους της σε ό,τι…

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η χώρα μας αποξενώθηκε από τους εταίρους της σε μια περίοδο που χρειάζεται την υποστήριξή τους και ακόμη και αν βρει λύσεις επιβίωσης στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, το μακροπρόθεσμο δεν φαντάζει ευοίωνο.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές

εβδομάδες τώρα μοιάζουν απρόσιτες», τονίζεται στο δημοσίευμα και οι ευθύνες γι αυτή την εξέλιξη βαραίνουν, κατά το Reuters, τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεδομένου ότι μια πλήρης άφεση του χρέους είναι πολιτικά αδύνατη, η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει νωρίς τα ακριβά της δάνεια από το ΔΝΤ, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο θα έριχνε το πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους σε κάτω από 2%, πολύ λιγότερο από αυτό που πλήρωνε η Αθήνα πριν από την κρίση το 2009 και θα μείωνε δραστικά το αρχικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στην Ελλάδα την δημοσιονομική «ανάσα» για να αναζωογονήσει την οικονομία της.

Σε αντίθεση με τις ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη για την ανταλλαγή ομολόγων, η αποπληρωμή των ΔΝΤ και ΕΚΤ νωρίς θα ήταν νόμιμη και υποστηριζόμενη», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η συμπάθεια προς την Ελλάδα έχει δεχθεί πλήγματα. Οι καταγγελίες του Τσίπρα για την επιβαλλόμενη από την ΕΕ λιτότητα, οι απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, η προσέγγιση του Πούτιν, η κωλυσιεργία του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι αρχικές εκκλήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι παράγοντες που έχουν συμβάλλει σε αυτό.

Πολλοί οικονομικοί αξιωματούχοι και της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, περίπου 30 δισεκατομμυρίων, αυτή τη χρονιά, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Ενα δημοψήφισμα, που θα ζητά από τους Ελληνες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ με τίμημα επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή μία γρήγορη αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, που θα φέρει στο σχήμα κεντρώους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν διασπάσουν το κόμμα του».

Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Οι δανειστές είναι διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για να αποφύγουν το προηγούμενο της εξόδου μίας χώρας και το φόβο ότι αν ο Τσίπρας καταφέρει να αποφύγει τη λιτότητα και εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, θα μπορούσε να ενθαρρύνει ομοϊδεάτες του πολιτικούς στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα