Tι αλλάζει στις μετεγγραφές και στις εξεταστικές στα πανεπιστήμια

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνονται οι νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων, αλλά και τη μια επιπλέον εξεταστική που θεσμοθετείται προς διευκόλυνση των φοιτητών επί πτυχίω.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς. Οι εν λόγω

πρωτοετείς θα έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος το επόμενο εξάμηνο, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.

Οι λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του Βουλή.

Παράλληλα, καθιερώνεται από εφέτος η έκτακτη εξεταστική, καθώς οι φοιτητές επί πτυχίω θα μπορούν να δώσουν κάποια μαθήματα που «χρωστούν» ώστε να ολοκληρώσουν νωρίτερα και πιο ευέλικτα τις σπουδές τους, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2102-20123) δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα συγγράμματα σε φοιτητές που παρακολουθούν σπουδές για δεύτερο πτυχίο, αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν για δεύτερη φορά ένα μάθημα και τους έχει δοθεί ήδη σύγγραμμα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την υπό κατάργηση βαθμίδα του λέκτορα στα ΑΕΙ. Έτσι όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δύο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο συγχωνεύονται το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το Ινστιτούτο Νεολαίας και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μετονομάζονται σε Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, εποπτευόμενο πάντα από το υπουργείο Παιδείας.

Οργανώνεται εξάλλου η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που θα αναλάβει τη σύνταξη του νέου εθνικού πλαισίου προσόντων.

Ύστερα από πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας ιδρύεται σχολή γονέων. Η σχολή γονέων ιδρύεται έπειτα από πρόταση του συλλόγου γονέων ή της ένωσης συλλόγων γονέων της κάθε περιοχής ή του αρμόδιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση αυτών καθορίζονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας των σχολών γονέων.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, συνιστάται Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ), η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Η ΑΔΙΠΕ υπάγεται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα