Tο σενάριο του... ξαφνικού θανάτου

Ψυχρολουσία για τη συμπολίτευση – Ταχυπαλμία για την αντιπολίτευση - Ποιο σενάριο επεξεργάζονται ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.…

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Η δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την νέα συμφωνία με την τρόικα προσπαθώντας να αποφύγει παράταση ή νέο μνημόνιο και μάλιστα με τη γνωστή διαδικασία - ξαφνικού θανάτου - εξπρές κατάθεσης και

ψήφισης στη Βουλή, προσομοιάζει με μονομερή απόφαση Σαμαρά και Βενιζέλου να εντάξουν τους βουλευτές της πλειοψηφίας σε διαγωνισμό ice bucket challenge, που θα σημάνει και την εξάντληση του πολιτικού τους ορίζοντα.

Δεν θα πρόκειται για μια αυτοθυσία των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά για ψυχρολουσία. Ούτε θα είναι μια εθελοντική συμμετοχή σε διάσωση η οποιαδήποτε νέα συμφωνία, ειδικά όταν εδώ και τρείς μήνες, τους καθοδήγησαν να σεργιανίσουν στις περιφέρειές τους, διαλαλώντας το τέλος του μνημονίου, την απαλλαγή από νέα μέτρα και την έξοδο στις αγορές.

Η διαχείριση τύπου «ήταν ψηφισμένα αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί», δεν πείθει το νομοθετικό σώμα, προκαλώντας και φυγόκεντρα ζητήματα σε αυτή τη λεπτή φάση όπου η συσπείρωση είναι απαραίτητη για την προεδρική εκλογή.

Προφανώς και οι βουλευτές όταν καλούνται να νομοθετήσουν αναγνωρίζουν έκαστος τη συνευθύνη της πολιτικής αυτής, αλλά όπως παραδέχονται όταν συζητούν σε χαλαρό κλίμα, αισθάνονται ότι κάποιοι τους καίνε με την τελευταία απαίτηση να ψηφίσουν μια σειρά από πολύ επώδυνα μέτρα που πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ιδιωτικό τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους θα βρεθούν και χρήματα από νέες περικοπές και νέοι απολυμένοι.

Η παράμετρος των αποκλίσεων δεν είναι καθόλου αμελητέα καθώς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει αυξηθεί η κινητικότητα, όπως δείχνουν κρυφές δημοσκοπήσεις επ' αφορμή των πρωτοβουλιών Παπανδρέου και τεκμηριώνει η αποκάλυψη των ερωτήσεων που απευθύνονται στους πολίτες από τις εν εξελίξει έρευνες κοινής γνώμης.

Την ίδια ώρα, όλοι οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης στη Βουλή, εκτός ίσως από τους αντιπροσώπους του λαού που διατηρούν χαλαρή σχέση με την πραγματικότητα, διαπιστώνουν, με ταχυπαλμία, το τεράστιο ζήτημα που μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν σε περίπτωση που την επομένη των εκλογών – τις οποίες όλοι προσδιορίζουν σε βραχύ διάστημα- μετέχουν καθοιονδήποτε τρόπο στο νομοθετικό σώμα του κοινοβουλίου.

Αυτό ασφαλώς αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του οποίου παρακολουθούν με αγωνία τον ιδιότυπο διάλογο του αρχηγού τους με τους ξένους. Είναι βέβαιο ότι παρακολουθούν αυτή τη σχέση συναντίληψης που επιχειρείται από τον Αλέξη Τσίπρα με τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις και με μια κάποια αμηχανία, εάν συνεκτιμήσει κανείς τη φειδώ σε σχολιασμούς.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο Βήμα της Κυριακής να διαμηνύει με αέρα αυριανού πρωθυπουργού, ότι δεν περνά εξετάσεις από τα funds. Ζητά κούρεμα μόνον από τον επίσημο τομέα OSI (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ και κυβερνήσεις των 27) ο οποίος κατέχει το 83% του ελληνικού χρέους και ότι για το πρώτο διάστημα δεν θα βγει στις αγορές. Το μήνυμα είναι σαφές και αποσκοπεί να καθησυχάσει και να εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από τους παράγοντες που «φτιάχνουν το κλίμα» στις αγορές.

Αυτό δείχνει ότι θα είναι συγκρουσιακή η διαπραγμάτευση που θέλει να κάνει με πολιτικό τρόπο έναντι των εταίρων δανειστών στην ΕΕ και ειδικά την ευρωζώνη. Με αυτό τον τρόπο, προσδιορίζει και με πιο σαφή τρόπο από ότι η σημερινή κυβέρνηση, το χαρακτήρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν οι αριθμοί μεσολαβούν απομειώνεται ο ρόλος της πολιτικής και αυτό, είναι στη φάση αυτή ανεπιθύμητο να συμβεί, σε μια νέα ηγεσία. Άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζοντας τις κινήσεις της συγκυβέρνησης διαπιστώνουν ότι αφού δεν πέρασε στους εταίρους της τρόικας η διάθεση πολιτικής λύσης, είναι πιθανό να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί επιτυχέστερα στο εσωτερικό με διάφορες μεθοδεύσεις όπως ο συνδυασμός του νέου πακέτου με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ακουστεί τέτοιες προτάσεις και μάλιστα να μην κλείσει η Βουλή το Δεκέμβρη.

Το σχετικό σενάριο το έχουν προβλέψει στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα το αναφέρει ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι ακόμη και αν βρουν τους 180 βουλευτές για τον πρόεδρο, οι Σαμαράς και Βενιζέλος πρόκειται να φέρουν σε πακέτο τη νέα συμφωνία τους με την τρόικα.

Για την ώρα αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εικοτολογίες περί κυβερνητικού σχεδίου που θα αφορά ένα πολιτικό θρίλερ ή και μείζον εθνικό θέμα, μολονότι δέχονται ότι όλα είναι πιθανά όταν διαπιστώσουν στην κυβέρνηση ότι οι εταίροι έπαψαν να τη στηρίζουν μετά την υπερψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων, διότι θα έχει γίνει πλέον η «δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα