«Youth Online Safety: Σερφάρω, δε ρισκάρω»

«Youth Online Safety: Σερφάρω, δε ρισκάρω» από τη Microsoft Ελλάς και “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Η εκδήλωση «Youth Online Safety: Σερφάρω, δε ρισκάρω» της Microsoft Ελλάς και του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” πραγματοποιήθηκεσήμερα στον πολυχώρο Gazarte.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από απρόσεκτη χρήση, μέσα από συζήτηση μαζί τους και παιχνίδι τύπου role-playing. Στην εκδήλωση συμμετείχαν «ενεργά» μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα από τα παρακάτω σχολεία: 10ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΓΕΛ Αιγάλεω, Λεόντειος Πατησίων, 5ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 6ο Γυμνάσιο Ιλίου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου και 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου. Την εκδήλωση συντόνισαν ο δημοσιογράφος Ηλίας Παπαχαραλάμπους και η Υousmiler Ράνια Παπαδοπούλου.

Ο κ. Patrick Malone, Διευθυντής Marketing και Operations της Microsoft Ελλάς στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το διαδίκτυο συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας για όλους μας και πολύ περισσότερο για τους νέους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ωστόσο, η απρόσεκτη συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και για το λόγο αυτό οι νέοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους προκειμένου να μην θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια και τα προσωπικά τους δεδομένα. Σταθερή μας προσπάθεια και επιδίωξη στη MicrosoftΕλλάς είναι, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, να συμβάλουμε στην ενημέρωση του νεανικού κοινού και να προσφέρουμε χρήσιμες και απλές συμβουλές στους μαθητές για την ασφαλή τους πλοήγηση».

H κα Τινίτα Γεωργαντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Εμπειρίας Πελατών της Microsoft Ελλάς, απευθυνόμενη στο νεανικό κοινό της εκδήλωσης, παρουσίασε ένα σύνολο απλών και χρηστικών συμβουλών, προκειμένου να τους βοηθήσει να ενισχύσουν την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων και κατά συνέπεια και την προσωπική τους ασφάλεια.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κατά την παρουσίασή του τόνισε τα εξής: «Πέρσι ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να υλοποιήσουμε το YouSmile.gr μία διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας αποκλειστικά για εφήβους. Σήμερα ένα χρόνο μετά είμαστε στην ευχάριστη θέση όχι μόνο να το παρουσιάζουμε, αλλά να το έχουμε πλέον ενεργό και διαθέσιμο στα παιδιά. Το YouSmile συμπληρώνει 5 μήνες λειτουργίας και τα παιδιά το έχουν ήδη αγκαλιάσει! Παράλληλα το χρόνο που πέρασε μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού σε κάθε μορφή του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την διενέργεια ευρωπαϊκής έρευνας σε 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από συνολικά 6 κράτη. Η έρευνα οδήγησε αφενός στην υλοποίηση εκπαιδευτικού εργαλείου και αφετέρου σε ευρωπαϊκή καμπάνια με στόχο την ενημέρωση – καταρχήν – των μαθητών και εκπαιδευτικών και δευτερευόντως των γονέων για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού φαινομένου. Σήμερα, όπως κάθε χρόνο με τη συνεργασία της Microsoft είμαστε ευτυχείς που ερχόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τα παιδιά συζητώντας μαζί τους για όλα όσα τα απασχολούν σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου. Οφείλω να τονίσω ότι έμπνευση και κινητήριος δύναμη σε ό,τι κάνουμε αποτελούν τα ίδια τα παιδιά που μοιράζονται μαζί μας τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Microsoft που για μία ακόμα χρονιά στέκεται δίπλα στα παιδιά υλοποιώντας δράσεις με ουσία».

Αμέσως μετά ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος, παρουσίασε το φαινόμενο του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου, τις διαστάσεις που έχει πάρει, αλλά και τις δράσεις που έχει αναλάβει «Το Χαμόγελο του παιδιού» για την αντιμετώπισή του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη συνδρομή της Ράνιας Παπαδοπούλου, μέλος της ομάδας Υousmile του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, η οποία προσκάλεσε τα παιδιά σε ένα παιχνίδι role-playing, το οποίο βασίστηκε σε μια πραγματική ιστορία cyber bullying. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη Ράνια να διηγείται την ιστορία χωρίς να αποκαλύπτει την κατάληξή της, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα για συζήτηση στους μαθητές, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το επίμαχο θέμα. Το «παιχνίδι» ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του πραγματικού τέλους της ιστορίας, που έδωσε τη δυνατότητα για περαιτέρω διάλογο. Σημαντική ήταν η παρέμβαση μέσω της τεχνολογίας του Skype μαθητών από σχολεία εκτός Αττικής, αλλά και την Ομογένεια: 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, Γυμνάσιο Κριεζών Ευβοίας, Ημερήσιο Γυμνάσιο Σκύρου, 3o Γυμνάσιο Κέρκυρας, Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών και Αβερώφειος Σχολή Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

Επισημαίνεται ότι εντός των επόμενων ημερών στη διεύθυνση www.microsoftlive.gr/youthonlinesafety θα μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω διαδικτύου το video της εκδήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα