Α. Σαμαράς: Χθες έκλεισε μία πολύ γκρίζα περίοδος για την Ελλάδα

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς θεωρεί, ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική που ακολουθήθηκε τους τελευταίους μήνες.

Η καταβολή του ποσού των 34,5 δισ. ευρώ θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και αφού εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν, ενώ το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 44 δισ. θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις στους πρώτους μήνες του 2013 και ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, με πρώτο την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, για να τους ενημερώσει, ενώ αναμένεται

να έχει σύσκεψη μαζί τους, πιθανότατα αύριο.

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, καλώντας τον ουσιαστικά να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ενώ ευχαρίστησε τόσο τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του όσο και τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για την στήριξή τους, ενώ αντιθέτως άφησε αιχμηρά υπονοούμενα για την στάση της αντιπολίτευσης.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού:

«Χθες έκλεισε και τυπικά, έκλεισε οριστικά, μια πολύ γκρίζα, μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα. Μια περίοδος διάχυτης απαισιοδοξίας στο εσωτερικό, διάχυτης αναξιοπιστίας διεθνώς, και γενικευμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας. Μια περίοδος που μας πήγαινε πίσω και που μας απειλούσε άμεσα και ως χώρα και ως κοινωνία. Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη.

Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος – το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – να ξαναγίνει βιώσιμο. Κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες.Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια… Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα. Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία!

Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία. Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας. Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η Ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας. Ακόμα άνοιξε ο δρόμος για να την άμεση μείωση του χρέους μας μέσω επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα