Α. Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών

«Θέλουμε η αγορά να καλυφθεί με ελληνικά ποιοτικά επώνυμα γενόσημα, επιθυμούμε την στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και να βρούμε μία φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικές με ξεκάθαρους όρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων.

Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας, αρκεί να είναι καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία καταστροφική πολιτική για την υγεία, η οποία συμπαρασύρει στην φτώχεια όλους

τους πολίτες».

Αυτό υποστηρίζει αποκλειστικά στο onMed.gr ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία για το φάρμακο η οποία θα συζητηθεί ονομαστικά την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή και την οποία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει.

Το να ισχυρίζεται ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι εμείς στηρίζουμε τις πολυεθνικές, αποτελεί ότι ακραίο δείγμα λαϊκισμού και δημαγωγίας, σημειώνει ο κ. Ξανθός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας, από προχθές, υπάρχει ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός της Νέας Δημοκρατίας, που σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν κινήσεις που θα εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς θα καταψηφίσουμε την τροπολογία η οποία σημειωτέον ψηφίζεται ως ένα άρθρο, ωστόσο την τελική απόφαση θα την πάρει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ας δούμε μερικά κρίσιμα στοιχεία, τονίζει στην συνέχεια ο κ. Ξανθός:

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι μειώνει την δημόσια δαπάνη την ώρα που η ιδιωτική (που αφορά την τσέπη των πολιτών δηλαδή) αυξάνεται με συγκεκριμένους μηχανισμούς. Για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου σχεδόν στο 23,5%, έχει αυξηθεί η αρνητική λίστα (δηλαδή τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση) και έχει αρχίσει να διευρύνεται η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ με πολλά σκευάσματα.

Επίσης, υπάρχει διαφορά στην ασφαλιστική τιμή από την τιμή πώλησης σε ορισμένα φάρμακα, κομμάτι που επιβαρύνει σημαντικά τους χρονίως πάσχοντες.

Ξέρετε, υπάρχει πολύς κόσμος, συνεχίζει ο κ. Ξανθός, ο οποίος για φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους, έχει αντικίνητρο να τα γράψει διότι πρέπει να πληρώσει 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και δεν πάει. Επιπλέον, οι Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΠΥΥ καλύπτουν μόνο 25% των αναγκών συνταγογράφησης των ασφαλισμένων.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, συνεχίζει, είναι οι πολίτες, είτε να αναγκάζονται να πηγαίνουν στους ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν 10 ευρώ, είτε τελικά να μην τα συνταγογραφούν τα φάρμακα που χρειάζονται και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

«Για να μην πούμε ότι από το 2014 έχουμε μπροστά μας δύο ακόμη χαράτσια, το 25ευρο που θα αφορά στην νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία και το ένα ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκου».

Η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκύπτει από την τροπολογία, υπογραμμίζει ο επικεφαλής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που στοχοποιεί συγκεκριμένα τα γενόσημα και τα off patent, δεν εντάσσεται σε ένα σχέδιο ανακούφισης και διευκόλυνσης της πρόσβαση ασθενών στο φάρμακο αλλά σε ένα μνημονιακό στόχο, ο οποίος υλοποιείται ανεξαρτήτως παρενεργειών.

«Δεν έχουμε πολιτική ανακούφισης στον πολίτη, και επιπλέον, δεν έχουμε πολιτική για τους ανασφάλιστους οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 28,4% των πολιτών σήμερα, τροποποιεί ή διακόπτει την φαρμακευτική αγωγή του διότι δεν διαθέτει χρήματα και ένα 55% δηλώνει μεγάλη ανασφάλεια για το κατά πόσο το προσεχές διάστημα θα εξασφαλίσει τα φάρμακά του».

«Με αυτήν την πολιτική, διευκολύνεται η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς φαρμάκου, με την κυριαρχία μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων ενώ υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση από την Τρόικα και τον Καρόνε».

Με την τροπολογία αυτή, αναφέρει στην συνέχεια ο συνομιλητής μας, θεωρώ ότι βρισκόμαστε κάτω από τα όρια επιβίωσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ πλήττεται θανάσιμα και η ελληνική οικονομία. Πρόκειται για εθνικό πλήγμα.

«Έτσι, δεν αντιμετωπίζεται η υγειονομική κρίση και η ζώνη της υγειονομικής φτώχειας. Σκεφθείτε ότι είμαστε ήδη τώρα στο 65% του μέσου όρου της Ευρώπης σε κατά κεφαλή δαπάνη και με την νέα τιμολόγηση, θα πάμε πολύ παρακάτω. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα όρια της φτώχειας η οποία δεν αντιμετωπίζεται. Και οι ενέργειες αυτές γίνονται για να πάρει ο κ. υπουργός Υγείας τα εύσημα από τους δανειστές μας και τον Καρόνε, να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος μαθητής της Τρόικας και ο πιο αταλάντευτος υποστηρικτής τους».

Επιπλέον, με την νέα τιμολόγηση, συνεχίζει ο κ. Ξανθός προοπτικά θα πάμε σε υποκατάσταση των φθηνών και καταξιωμένων φαρμάκων από ακριβότερα και εισαγόμενα ως επί το πλείστον, κάτι που πρέπει αν απασχολήσει έντονα όλους μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, την δημιουργία μιας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο, και ήδη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ελεγκτικό και παραγωγικό ρόλο.

Θα πρέπει να σχεδιάσουμε μία δημόσια φαρμακευτική πολιτική. Να στηρίξουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πολλαπλώς, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θύλακα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε η αγορά να καλυφθεί με ποιοτικά επώνυμα γενόσημα και να βρούμε μία φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικές με ξεκάθαρους όρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και των φορολογικών υποθέσεων των εταιρειών. Η πολιτική αυτή βεβαίως, εντάσσεται σε ένα διευρυμένο σχέδιο αναβαθμισμένης φαρμακευτικής πολιτικής.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός για γερά νεύρα στην υγεία

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ



Keywords
Τυχαία Θέματα