Αυστραλία:«Ωρολογιακή βόμβα» το συνταξιοδοτικό

18:30 6/4/2014 - Πηγή: NewsBomb

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζει το συνταξιοδοτικό της Αυστραλίας η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που διόρισε η κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ και προειδοποιεί ότι δεν είναι εφικτό να συνεχίζεται η αύξηση των συντάξεων γήρατος με ποσοστά υψηλότερα του πληθωρισμού.


Η Επιτροπή εκτιμά πως οι συντάξεις γήρατος που σήμερα επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό με 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην επόμενη δεκαετία θα κοστίζουν 70 δις δολάρια. Μια αύξηση 80% δηλαδή.

Έτσι οι συνταξιούχοι της χώρας, που πιέζουν για αύξηση των

συντάξεών τους προκειμένου να τα βγάλουν πέρα λόγω του υψηλού κόστους ζωής διατρέχουν τον κίνδυνο όχι μόνο να μην λάβουν αύξηση αλλά να δουν τις συντάξεις τους ακόμα και να μειώνονται!

Αυτό τουλάχιστον προτείνει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου ενώ παράλληλα ζητά από τους Αυστραλούς να εργάζονται περισσότερες ώρες.

Παράλληλα ζητά να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 χρόνια ενώ προτείνει να μην δικαιούνται φαρμακευτική κάλυψη συνταξιούχοι άνω των 70 με υψηλό εισόδημα.

Σημειώνεται πάντως πως για την ώρα οι συντάξεις ενδέχεται να μη μειωθούν αφού προεκλογικά ο πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ είχε δεσμευτεί πως «δεν θα γίνουν περικοπές στην παιδεία, στην υγεία, στις συντάξεις και στις κρατικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες ABC και SBS».

Όπως επισημαίνουν όμως αναλυτές μετά την λήξη της σημερινής θητείας της κυβέρνησης η λήψη μέτρων θα είναι επιβεβλημένη.

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν πως είναι πιθανή και η αύξηση του Φόρου Αγαθών και Υπηρεσιών (GST) μελλοντικά προκειμένου να ξαναγίνει ο προϋπολογισμός πλεονασματικός.

Για τον ίδιο λόγο η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου έχει προτείνει στην κυβέρνηση 'Αμποτ δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης για άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση επιμένει, ότι η άμεση μείωση των κρατικών δαπανών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μετατροπής του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκι, έχει προειδοποιήσει ότι ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2014-2015, που θα κατατεθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, θα είναι σκληρός για όλους.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό Μουσείο σε απομακρυσμένο χωριό της Αυστραλίας

Keywords
Τυχαία Θέματα