Αυστρία: Επιπολαιότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Προειδοποίηση να μην γίνονται «επιπόλαιες δηλώσεις» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στη Βιέννη.


Υπονοώντας προφανώς τις δηλώσεις που γίνονται τακτικά από κυβερνητικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (κυρίως από την υπουργό Οικονομικών Μαρία

Φέκτερ αλλά και τον αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ), με περιεχόμενο, αρκετές φορές, την απειλή αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως, προτού παρουσιαστεί η έκθεση της «τρόικα» για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - την οποία ο ίδιος αναμένει για τα τέλη Σεπτεμβρίου - δεν θα πρέπει να διατυπώνονται οποιεσδήποτε εικασίες, αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

Όπως συμπλήρωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, η έξοδος μιας χώρας ή η αποτυχία της εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, οδηγεί σε περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ανεπαρκή εφοδιασμό, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και κοινωνικές αναταραχές στον πληθυσμό, ενώ το κόστος μιας ανασυγκρότησης θα ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος κοινών μέτρων σταθεροποίησης.

Κατά την άποψή του, η έκθεση της «τρόικα» θα αποσαφηνίζει ποιες προόδους έχουν κάνει οι Έλληνες και ποιες πραγματικά μεταρρυθμίσεις αναμένονται. «Πρόκειται για τους όρους που έχουν τεθεί από την πλευρά των δανειστών και με την εκπλήρωσή τους η Ελλάδα αποφασίζει η ίδια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Φάιμαν προειδοποίησε συγχρόνως, για μια ακόμη φορά, αυτούς που ισχυρίζονται ότι «αν οι Έλληνες εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, τα πάντα θα βρουν το δρόμο τους», επισημαίνοντας ότι το αντίθετο θα συμβεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η Ευρωζώνη θα έχει πάντα τον ίδιο αριθμό μελών, πιθανόν να έχει ακόμη περισσότερα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι μια χώρα θα παραμένει για πάντα σε μια κοινότητα. Αυτό, όπως σημείωσε, το αποφασίζει η ίδια η χώρα, όμως το επιθυμητό, συνεχίζει, είναι να βρεθεί ένας κοινός δρόμος με την τήρηση των προϋποθέσεων για μια κοινή Ευρωπαϊκή Ένωση και μια κοινή Ευρωζώνη.

Μόλις προχθές, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήριζε πολύ καλές πιθανότητες να τηρηθούν από τους Έλληνες τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ' αυτού να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, «δύο με τρία χρόνια», για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τονίζοντας πως θεωρεί θετική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο καγκελάριος Φάιμαν είχε επισημάνει πως, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους εξοικονόμησης πόρων, ο ίδιος είναι υπέρ μιας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να είναι δύο ή τρία χρόνια και αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης:

Βεστερβέλε και Ρέσλερ υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή προοπτική

Keywords
Τυχαία Θέματα