Αυτορρύθμιση στις δαπάνες της φαρμακοβιομηχανίας

Διπλάσια πρόστιμα και δημοσιοποίηση των παραβατών

Νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης της φαρμακοβιομηχανίας, παρουσίασε σήμερα το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης του νέου επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας καθορίζει μία σειρά από πιο "σφιχτούς" κανόνες στην προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ορίζει "πλαφόν" στις χορηγίες για τα Συνέδρια και διαμορφώνει συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή

των γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας, σε αυτά.

Επιπλέον, οριοθετεί τις δωρεές, θεσπίζει κριτήρια για τις έρευνες αγοράς καθώς και να θέτει προδιαγραφές στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, η χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση και ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δίνει το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια.

"Στην Ελλάδα της κρίσης", είπε χαρακτηριστικά, "η νοοτροπία αυτή, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα μας, για να οδηγηθεί σε τροχιά αξιοπιστίας και ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση της επιστημονικής κοινότητας. Το 2002, με τον πρώτο Κώδικα Δεοντολογίας μπήκαν τα θεμέλια. Το 2012, ο Κώδικας Δεοντολογίας γίνεται ακόμη πιο αυστηρός. Βάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Τόσο ψηλά, όσο αρμόζει σε μία ηγέτιδα βιομηχανία και στο αύριο της χώρας".

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, κ. Μάρκος Γερασόπουλος ανέφερε ότι “ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με διεθνείς κανόνες πρακτικών, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, έχουμε συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την αναθεώρησή του. Με την επικαιροποίηση του Κώδικα κάνουμε το αυτορρυθμιστικό πλαίσιο ακόμη πιο αυστηρό: περισσότερα πεδία κάλυψης στη δραστηριοποίησή μας, μεγαλύτερες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και δημοσιοποίηση των παραβατών, διπλασιασμό των προστίμων στα μέλη που δεν συμμορφώνονται”.

Keywords
Τυχαία Θέματα