Αίγυπτος: Εξετάζεται χάρη για φυλακισμένους δημοσιογράφους

Να δώσει χάρη στους δύο εκ των τριών δημοσιογράφων του δικτύου Αλ Τζαζίρα, οι οποίοι εκτίουν ποινές κάθειρξης στην Αίγυπτο…

Οι καταδικασθέντες εκτίουν ήδη κάθειρξη από επτά μέχρι δέκα έτη επειδή η κυβέρνηση υποστηρίζει πως προπαγάνδιζαν μέσω του δικτύου της υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική. Η καταδικαστική αυτή απόφαση εναντίον των 3 δημοσιογράφων είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σίσι εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο αποκτά τη δυνατότητα να δίνει εντολή για τον επαναπατρισμό αλλοδαπών κρατουμένων, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες

ότι ενδέχεται να αποφυλακιστούν ο αυστραλιανής καταγωγής Πίτερ Γκρέστε και ο Καναδοαιγύπτιος Μοχάμεντ Φάχμι. Ο τρίτος δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, ο οποίος επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης, ο Μπάχερ Μοχάμεντ είναι Αιγύπτιος οπότε δεν αναμένεται να επωφεληθεί της νέας αυτής εξέλιξης.

«Ας πούμε ότι το θέμα αυτό συζητείται με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Σίσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιούσε την διακριτική ευχέρεια που διαθέτει για την απονομή χάριτος ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αλλοεθνείς δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που είναι πιθανό να ληφθεί η απόφαση, ο πρόεδρος της Αιγύπτου απάντησε: «Αν συμπεράνουμε πως αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, θα πράξουμε αναλόγως».

Ο Σίσι μέχρι τώρα αρνείτο να παρέμβει στην υπόθεση, επιχειρηματολογώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ωστόσο, τον Ιούλιο δήλωσε ότι θα προτιμούσε οι 3 δημοσιογράφοι να απελαθούν αντί να παραπεμφθούν σε δίκη.

Το Αλ Τζαζίρα του Κατάρ χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες εναντίον των 3 δημοσιογράφων, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την ετυμηγορία σε βάρος τους. Παράλληλα, δυτικές κυβερνήσεις επέκριναν επίσης την απόφαση και τη φυλάκιση, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως η εξέλιξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την διεθνή φήμη της Αιγύπτου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος της χώρας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Κατάρ είχαν επιδεινωθεί ραγδαία από τα μέσα του 2013, όταν το Κάιρο έθεσε εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο η κατάσταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα