Άλλαξε στάση η Ευρώπη

Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι μετά την άτακτη υποχώρηση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

Η απομάκρυνση ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ηρέμησε τους Ευρωπαίους ηγέτες που βλέπουν θετικά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα μπορέσει να περάσει το πακέτο μέτρων και θα διασφαλίσει τηξ νέα

δανειακή σύμβαση.

Οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο στην Αθήνα προκάλεσαν και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις διεθνώς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Α. Σαμαρά, χαιρετίζοντας τόσο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για στήριξη του σχεδίου διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου και ακύρωση του δημοψηφίσματος, όσο και την τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που κι αυτός ξεκαθάρισε πως με τα τωρινά δεδομένα θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο και των διεθνών ΜΜΕ, με τα διεθνή πρακτορεία να έχουν συνεχής μεταδόσεις από την Ελλάδα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επιχείρησαν να περάσουν στην Ευρώπη και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της Ε.Ε. Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή, γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα την απόφαση για το αν θέλει να μείνει στο ευρώ», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Γερμανική τηλεόραση, ξεκαθαρίζοντας πως «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε πως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη συνθήκη της Ε.Ε. ενώ εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συνθήκης από την ΕΚΤ.

Ανοδικές τάσεις στις αγορές

Η Ελλάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παγκόσμιων αγορών, όπως αποτυπώθηκε στις κινήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών που αντέδρασαν ανοδικά στην ακύρωση του δημοψηφίσματος.Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 133 μονάδες (1,12%) στις 11.969 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 33 μονάδων (1,26%) φτάνοντας τις 2.673 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 13 μονάδων (1,04%) και βρίσκεται στις 1.251 μονάδες.

Στο μεταξύ η ΕΚΤ, σε μια κίνηση έκπληξη αποφάσισε να μειώσει το ύψος του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα χρηματιστήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα